LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

MAGNOLIA GRANDIFLORA Elegancija, Kraljevsko ime i – “Zavist susjeda”…

Doživotni šarm i Očaravajući pratitelj

Magnolia grandiflora je izdržljiva i pouzdana biljka, koja će vas nagraditi prelijepom obilnom cvatnjom ogromnim cvjetovima, svojom elegancijom, kraljevskim imenom i moguće je da na sebe privučete zavist susjeda

Autorski tekst i autorova zapažanja o uzgoju

Nešto jako opuštajuće i što razgali srce topao je proljetni dan za vrtnim stolom, pod zaštitom stabla magnolije u cvatu!

Ako vašem voljenom vrtu treba prijateljski i lijepo izgledajući suputnik, Magnolia grandiflora je sigurno biljka koja nedostaje. Kad jednom donesete ovo drvce kući, ono će biti ništa manje nego doživotni šarm i očaravajući pratitelj, vas i vaših potomotaka, jer po nekim procjenama Magnolija živi nekad i preko 400 godina!

Magnolia grandiflora, inače još poznata kao Južna magnolija ili “Bull Bay”, zimzelena je vrsta cvjetnica iz obitelji Magnoliaceae. Ova magnetno privlačna biljka sa svojim brojnim varijacijama raširena je i veoma popularna diljem svijeta, jer ime Magnolija je vrlo ugledno u svijetu biljaka.

Zanimljivi specifični epitet „Grandiflora“ dolazi od riječi „grandis“ i „flor“, što na latinskom znači „veliki“, odnosno „cvijet“.

Biljke Magnolije grandiflore dolaze zajedno s privlačnim lišćem. Tipično tamnozeleno lišće može se pretvoriti u prekrasne nijanse žute, smeđe, pa čak i crvene.

Listovi su im široko jajasti s glatkim rubovima. Izgled im je krut, kožast, a mjere 12-20 u duljinu i 5-12 cm u širinu. Stabljike imaju tople i svijetle nijanse. Tijekom svog razdoblja cvatnje, od proljeća do ljeta, stabla Magnolije grandiflora spektakularno iznose velike, upadljive i mirisne cvjetove.

Primjer savršeno uzgajanih biljaka Magnolije

Njihovi cvjetovi se sastoje od 12 latica voštane teksture. Izranjaju iz vrhova grančica i veliki do ponekad ogromnih 30 cm u promjeru.

Sažeto – jako ugledna i profinjena biljka s posebnim značajkama u smislu dekoracije, bogate povijesti, dugovječnosti, svoga značenja.

Tradicionalno, ona se uzgaja i u engleskim vrtovima, što smo posebno željeli naglasiti, jer ipak su engleski vrtovi svjetski poznato i priznato mjerilo vrijednosti, ukusa, ljepote i duge i bogate tradicije.

Ova tradicija izrasla je u Engleskoj od kada su prve biljke unesene iz američkih kolonija početkom osamnaestog stoljeća. U to vrijeme kada je sve bilo drugačije i ozbiljno vrtlarstvo u začetku, bilo je razumno pronaći najtopliji dio vrta za sadnju tada nove egzotike. Tristo godina kasnije postoji mnogo dokaza koji pokazuju da takva vrsta opreza više nije potrebna jer je biljka prilično sretna na otvorenom i raste kao slobodno stablo.

Ako raste sama, Magnolia grandiflora u engleskim vrtovima obično raste široka, a ne visoka, kao u toplijim klimama. I to je u redu ako je to ono što želite, ali vremenom prilagođena stručna rezidba čini čuda s ovim biljkama. Ili se odrežu donje grane kako bi se potaknuo rast prema gore ili ili se snažno obreže u proljeće (neposredno prije početka rasta početkom travnja) kako bi se dobio gusti rast.

Bruškin d.o.o. – Tvrtka za “8K čišćenje i održavanje svih vrsta objekata“. Kontakt 091/60 38 910

Što im rade u divnoj Toskani treba svakako vidjeti da bi se vjerovalo. Atrakcija! Čini se da ni snažno obrezivanje u proljeće ne čini ništa što bi spriječilo proizvodnju njihovih ogromnih, lijepo mirisnih cvjetova tijekom cijelog ljeta.
Ako se Magnolija uzgaja u sjeni, ima tendenciju da izrastu skromnijeg rasta, pa je razvidno da je puno sunca do eventualno djelomične sjene najbolje za nju.

POLOŽAJ

Sunčano ili eventualno polusjena

ZALIJEVANJE

Osigurajte redovito navodnjavanje za svoje stablo Magnolije kako bi tlo oko njega bilo stalno vlažno. Zalijevajte stablo kad god je površina okolnog tla lagano suha na dodir.

TLO

Većina magnolija najbolje raste na vlažnim, dobro dreniranim, blago kiselim tlima, ali neutralna do blago alkalna tla su također pogodna za rast. Magnolije su prilagodljive glinenim, ilovastim ili pješčanim vrstama tla.

PRIHRANA

Nemojte uopće gnojiti svoje magnolije tijekom prve godine nakon sadnje. Počevši od drugog proljeća i sljedeće tri godine, dohranjujte ih organskim gnojivom, 5-5-5 do rujna. Nakon četvrte godine smanjite dohranjivanje na ožujak i srpanj.

RAZMNOŽAVANJE

Pokretanje stabla magnolije iz reznica proizvodi ponekad stabla brže od sadnica. Dvije godine nakon što ukorijenite reznicu magnolije, možete dobiti cvijeće.

OBREZIVANJE

Orezujte stablo magnolije godišnje kako biste zadržali željenu veličinu i oblik. Izrežite bilo koje problematično drvo, uključujući bolesne, oštećene ili mrtve grane, s parom naoštrenih ili steriliziranih škara za orezivanje. Za najbolje rezultate, obrezujte stablo u kasnu zimu kako biste smanjili preveliko istjecanje biljnog soka.

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *