LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

ZLATNI LJEPOTAN GINGKO BILOBA Jedno od Najizrazitijih listopadnih stabala

3000 Godina Potencijala, uz Neuništivost!

Hvaljen kao “nesumnjivo jedno od najizrazitijih i najljepših od svih listopadnih stabala“, Ginkgo time nosi epitet izuzetne atrakcije. Ono što je posebno neodoljivo kod njega, iako je uistinu mnogo toga, jedinstveni su listovi u obliku lepeze, koji u jesen dobiju zadivljujuću žutu boju.

Savršen ukras i osobnost drveta iz porodice stare oko 270 milijuna godina, za svaki vrt, park, javnu površinu, te ne postoji prostor u koji se ne bi mogao uklopiti pažljivim planiranjem. Može podnijeti i mnoge nepovoljne urbane uvjete uključujući toplinu, hladnoću, onečišćenje zraka, sol…

Drveće Ginka zasađeno je oko hramova u Japanu i smatra se svetim. Stabla Ginka, koja se nazivaju i djevojačkim stablom, dugovječna su s oko 3000 godina potencijala, otporna na sušu i štetočine, te su nevjerojatno jaka, toliko jaka da su bila jedina stabla koja su preživjela napad atomskim bombama u Japanu!

Kako se stablo nevjerojatno lako snalazi u gotovo svemu, njega stabla Gingka ne zahtijeva puno finoće. Prilikom sadnje, briga o stablu uključivat će postavljanje u duboko dobro drenirano tlo, na području punog do djelomičnog sunca.

Također se preporučuje redovito zalijevanje i dobro izbalansiran režim gnojiva, barem do sazrijevanja. Briga o stablu Gingka jednostavan je proces i rezultirat će dugogodišnjom hladovinom ovog ukrasnog botaničkog “dinosaura“.

POLOŽAJ

Sunčano ili polusjena

ZALIJEVANJE

Optimalno, redovito

TLO

Gingko raste na kiselim, alkalnim, ilovastim, vlažnim, bogatim, pjeskovitim, muljevitim ilovastim, dobro dreniranim, vlažnim i glinenim tlima.

PRIHRANA

U kasnu zimu ili rano proljeće, neposredno prije novih pupova lista. Obično je dovoljno jednom godišnje, ali ako mislite može se ponovno dohraniti početkom ljeta. Nije preporučljivo gnojiti Ginkgo tijekom suše.

RAZMNOŽAVANJE

Najbolje vrijeme za uzimanje reznica je sredinom ljeta. Reznice idu u vlažan, ali dobro drenirajući medij za uzgoj. Kada se drže na sobnoj temperaturi, uz odgovarajuću vlažnost, reznice stabla ginka trebale bi se ukorijeniti za samo osam tjedana.

OBREZIVANJE

Najbolje doba godine za obrezivanje stabala ginka je kasna jesen, zima ili rano proljeće. Stablo bi trebalo biti u stanju mirovanja kada se obrezuje. To će mu dati priliku da zacijeli od posjekotina prije nego što treba uložiti energiju u uzgoj i proizvodnju cvijeća i lišća.

POSEBNE ZNAČAJKE

Može preživjeti eksploziju atomske bombe (?!), najatraktivnije listopadno stablo, živi do 3000 godina.

ANIVA TRAVEL – Usluge prijevoza putnika Autobusom 49 + 2 organizira putovanja na području Europe

Poludnevni / Jednodnevni / Višednevni izleti

Organizirani prijevoz djece na sportska natjecanja i organizirana višednevna natjecanja

Hodočašća / Sport / Kultura / Svečanosti

e-mail: anivatraveldubrovnik@gmail.com / mobitel 098/945-5781

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *