LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

LIMUNSKA VERBENA (LIPPIA CITRIODORA) Biljka s Tisuću i jednim Licem…

(Skoro) Nismo pronašli za što nije pogodna…

Limunska verbena porijeklom je iz Argentine i Čilea. Drvenasti grm koji daruje sjajne kopljaste zelene listove (do 10 cm duge) koji imaju izrazito jaku osvježavajuću limunsku aromu (bez drobljenja). Listovi su nasuprotni ili u kovrčama po tri (otuda i specifičan epitet). Mirisni, bijeli do blijedo lila cvjetovi cvjetaju od sredine ljeta do rane jeseni. Biljke su zimzelene na tropskim/toplim zimskim mjestima, ali listopadne u područjima gdje se javljaju niske temperature.

Limunska verbena je već dugi niz godina popularna vrtna biljka u toplim dijelovima zemaljske kugle. Listovi i cvjetovi koriste se u kulinarske svrhe (čajevi, deserti, voćne salate i džemovi) za parfeme i kozmetiku, za potpouris i kao biljni lijekovi. Španjolski istraživači donijeli su ovu biljku u Španjolsku u 17. stoljeću kada je dobila ime po princezi Louisi od Parme (ime roda je verzija Louisa, a uobičajeno ime je Herb Louisa).

Nema ozbiljnih problema s kukcima ili bolestima.

Atraktivna je biljka i u posudi. Biljni vrtovi, mirisni vrtovi (odlično se slaže s bosiljkom I kaduljom), u blizini šetnica, ulaznih vrata gdje se može osjetiti aroma ili kao rezano cvijeće za prekrasne mirisne bukete. Sve su to njene namjene, u svježoj dekorativnosti.

Mali korisni trik: Nasjeckajte malu šaku svježih listova, a zatim namočite i procijedite kako biste napravili osvježavajući čaj u kojem možete uživati.

Listovi ove biljke koriste se i kao začin u jelima od ribe i peradi, kao i za začinjavanje salata ili dodatak pekmezima.

U Francuskoj se Lippia citriodora jako cijeni i tamo je najomiljenija sušena biljka za čaj. U Francuskoj je zovu vervaine. Dobra je za čaj ona sama ili u kombinaciji s mentom ili šipkom.

Među eteričnim uljima kotira vrlo visoko na ljestvici ekskluzivnosti.

Uzgoj

POLOŽAJ
Sunčano

ZALIJEVANJE
Za zalijevanje limunske verbene temeljito natopite tlo kako biste zasitili korijenje, a zatim ostavite da se tlo osuši prije sljedećeg zalijevanja. Zalijevanje u podnožju biljke održava lišće suhim i pomaže u sprječavanju truleži stabljike i drugih bolesti uzrokovanih vlažnim uvjetima.

TLO
Najbolje tlo je dobro drenirani normalni vrtni supstrat s krupnim pijeskom. Sadnja na konačno mjesto ili presađivanje u tegle obavlja se u proljeće

PRIHRANA
Iako limunska verbena ima koristi od redovitog hranjenja tijekom vegetacije, previše gnojiva rezultira “dugonogim” biljkama i smanjuje količinu ulja u lišću. Dovoljno je gnojivo topivo u vodi koje se primjenjuje jednom mjesečno tijekom vegetacije.

RAZMNOŽAVANJE
U kasno ljeto se razmnožava reznicama.

OBREZIVANJE
Ne trebaju rezidbu, ali se mogu podrezati kako bi se kontrolirao njihov rast.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *