LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

MEDICAGO ARBORESCENS Veliki privlačni grm s rijetkim srebrno – sivim listovima

Dio Dušika za rast njoj, višak “raspodijeli susjedima”!

Većina vrsta Medicago su nisko puzajuće zeljaste biljke, ali Medicago arborescens je srećom iznimka. To je veliki privlačni grm, koji može doseći visinu i do 4 metra, ovisno o redukcijama. Ima u svijetu biljaka privilegiju nositi rijetke boje srebrno-sivih listova, sastavljenih od tri listića koji su često presavijeni duž srednjeg rebra.

Uistinu fascinantan ukras i kada njima dodamo cvatove, koji su završni doista veliki grozdovi s 4-8 narančasto-žutih cvjetova s vjenčićima u krasnom obliku leptira, ugodnog mirisa vanilije, dobijemo i jasan razlog zašto se ovaj grm često upotrebljava kao ukrasni primjerak visoke vrijednosti.

“Klik” vodi na sponzora DU Sportiva, koji svojim zlatnim rukama KROJI DOSLOVNO SVE

Raširen je po cijelom svijetu, ali najveću popularnost ima u Europi, gdje krasi brojne javne površine i vrtove, u koje unosi živost i koloritet. Karakterizira ga pretenciozna prisutnost, od kasne jeseni, pa tijekom cijele zime i sve do kasnog proljeća, spektakularnom pojavom brojnih cvjetova s tipičnim papilionastim žutim vjenčićem, skupljenim u cvatove, koji su odvojeni od pazuha listova, na vršnim dijelovima mladih grana, uz već opisane srebrno-sive spektakularne listove.

U prirodi ga se također može sresti kako slobodno uživa na stjenovitim obroncima, strmim liticama, kod nepristupačnih morskih obala i na nadmorskim visinama do 800 metara.

Otporan je na udare vjetra, nanose soli, te je idealan izbor i za mjesta pri morskoj obali i uz to zahtijeva topao položaj na punom suncu.

Ova vrsta ima simbiotski odnos s određenim bakterijama u tlu koje fiksiraju atmosferski dušik. Dio tog dušika koristi sama biljka koja time bolje raste, a višak koriste druge biljke koje rastu u blizini, što je još jedno istinsko čudo prirode!

POLOŽAJ

Sunčano

ZALIJEVANJE

Vrlo su otporne na sušu. Potrebno im je povremeno zalijevanje, tek ljeti malo obilnije.

TLO

Tlo treba biti blago lužnato i dobro drenirano. Može rasti čak i na kamenitim tlima.

PRIHRANA

Minimalno.

RAZMNOŽAVANJE

Razmnožavaju se sjemenom posijanim u proljeće ili reznicama također u proljeće.

OBREZIVANJE

Dobro podnosi rezidbu, ali nije čak ni strogo potrebna.

POSEBNE ZNAČAJKE

U prirodi među rijetkim dostupnijim biljkama sa srebrno-sivim listovima, Bogata žuta cvatnja na dugim grozdovima, Visoko dekorativan potencijal kroz veći dio godine. Opskrbljuje susjedne biljke viškom dušika, neophodnog za rast.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *