LOADING

Type to search

Du Sportivo© Mentalno zdravlje i Prevencija

PROFESSOR EMERITUS DR.SC. MIRO JAKOVLJEVIĆ (3. DIO) “Nije cilj samo liječiti bolest, već i aktivirati potencijale pacijenta za njegovo blagostanje i zdravlje”

Ja osjećam vašu bol, ja razumijem vaš problem ili situaciju, ja sam tu uz vas da pomognem…

Iza nas su dva dijela razgovora s uistinu dragocjenim sugovornikom professorom emeritusom dr.sc. Mirom Jakovljevićem, najcitiranjim hrvatskim psihijatrom, čije su konkretne, životno razumljive poruke, mnogima pomogle ne samu u liječničkoj i znanstvenoj praksi, već i kroz sve vrste medijskih kanala (Prvi dio razgovora & Drugi dio razgovora)

“Klik” na Fotografiju vodi Vas na spektakularnu Internet stranicu Krovnog pokrovitelja DU Sportiva

Definitivno je osoba koja ima isključivo pozitivan spektar sveobuhvatnih djelovanja i time, uz neophodan dokazan autoritet, uspio je kreativno i pozitivno djelovati, te u posebno stručnom, ugodnom i blagom radu s pacijentima dosezati maksimume u jednom od presudnih dijelova zdravlja i ljudskog i općeg blagostanja, budeći bilo zaspale, bilo neotkrivene potencijale.

U našem institutu ima i nekoliko glazbenika, te imamo i iznimno vrijednu i korisnu glazbu za bebe autora Luke Balvana, koja se sluša dok je beba još u majčinom trbuhu. Glazba povezuje sve ljude, jer u nama stvara dobre vibracije, tako da dolazi do rezonancije u nama, što nam pomaže da se osjećamo povezano i uzvišeno jedni s drugima i u drugima. Jedan od ciljeva je ne samo slušanje glazbe, već i Terapiju pjevanjem (singing therapy) koristiti još efektivnije u liječenju naših pacijenata.

“Novac je isto u životu važan – odličan sluga, ali nam ne smije biti gospodar. Trebamo ga koristiti da činimo ovaj svijet boljim, da sebe činimo boljim, svoje prijatelje. Ne da mu robujemo pa onda iskorištavamo druge, povrjeđujemo druge” – savršeno kao i uvijek rezonira profesor Jakovljević

Profesorov rad s pacijentima uistinu je takav da bi ga po našem mišljenju trebalo širiti u svaku psihijatrijsku ordinaciju, makar temeljna načela i pristup. Složili bi se itekako pacijenti koji se gotovo uvijek uzdaju u onaj pravi pojam empatije u osobi koja im je često u kriznim trenucima jedini spas i time i autoritet…

Kada pacijent dođe jednostavno mora „propjevati ili prosvirati“, šalim se naravno. Imam na svom stolu i zbirku svjetske ljubavne poezije i dam im da pročitaju jednu pjesmu po svom izboru. Pojam empatije je i krenuo iz umjetnosti. Engleska riječ empathy je nastala od njemačke riječi Einfühlung, tako što je utemeljena na starogrčkoj riječi empathos (em – “u” i pathos “osjećaji”).

“Ja osjećam vašu bol, ja razumijem vaš problem ili situaciju, ja sam tu uz vas da pomognem da gradimo bolji svijet u sebi i oko sebe” – ističemo posebno ove empatske riječi profesora Jakovljevića

Kako razumjeti svijet umjetnika – Empatija – stavljanje sebe u kožu druge osobe ili njene situacije. Što je doživljavao slikar kada je određeno djelo naslikao ili pisac stvarajući svoju knjigu…Tek kasnije je to ušlo u psihologiju, te u psihijatriju.

Pitao je profesor imam li želju uglazbiti svoju poeziju i da bi mi rado pomogao u tome. Jednostavno dragi čitatelji morate čuti kako ohrabrujuće profesor nastupa prema čovjeku. Pa kaže „Vi možete postati i kantautor“. I sam sam 21 godinu bolovao od anksioznosti i paničnog poremećaja i u svojoj ponekad nesigurnosti okrepljujuća riječ bila mi je poput melema, a i danas je naravno…

Da vidite kako lijepo napišu tekst, pa ga i uglazbe, a mislili su da nisu talentirani. Samo još da uspijemo doći i do toga da snimimo CD s njihovim pjesmama. Nadam se, ali i uvjeren sam da hoćemo. To je samo jedna od aktivnosti našeg Instituta, koji je osnovan pred nešto više od godinu dana. Pokrenuli smo i naš Internet portal Pro mente emphatica, koji će vremenom postati i časopis.

To increase welness” – tvrdi odgovorno profesor. Pogledajmo taj pristup čovjeku…

Rad s pacijentima nije samo smanjiti bolest. Primarno idem „to increase welness“ – prepoznati njihove talente i potencijale za dobro. Moja bazična edukacija bila je psihofarmakologija. Poznat sam po tome kako dobro kombiniram lijekove i dolaze mi ljudi iz raznih krajeva svijeta, ne samo iz Hrvatske. Ali brzo sam shvatio i ograničenja lijekova. Prošao sam i razne psihoterapijske edukacije, pa kasnije ušao i u sferu duhovnosti i duhovne psihijatrije. Gradim jedan multidisciplinarni integrativni pristup, koji uključuje sve – od vjere, preko umjetnosti do neuroznanosti, a ona je temelj svemu. I vjeri i razumijevanju vjere između ostalog.

I završava s činjenicom koju možemo reflektirati na svakoga od nas. Dobri smo onoliko koliko…

Ja sam dobar psihijatar, rečem pacijentima, samo onoliko koliko je vama dobro. Sa svojim studentima sam dobar samo onoliko koliko sam ih naučio da budu uspješni u medicini, a onda i u svom životu.

Zahvaljujemo se profesoru Jakovljeviću na razgovoru i radujemo se četvrtom nastavku, koji donosi između ostalog i sedam ključnih polja naših života. Pripremimo se uvijek razmisliti i usvojiti pročitano / izrečeno. Motivacija za naše blagostanje i svih oko nas itekako je dovoljan razlog. Jer tako svakako – može biti.

Posao profesora Jakovljevića je i između ogromnog broja sfera, iznimno velikog teoretskog i praktičnog znanja, i ciljano selektirati najbolje poruke što može u zadanim trenucima i prigodama, tako da svatko tko uistinu želi, ključno je to napomenuti, može izvući primjenjive misli i time sebi pomoći, te šireći pozitivna iskustva i drugima. I vrlo važno – ostaje zabilježeno na medijskim platformama i uvijek se možemo podsjetiti.

ANIVA TRAVEL – Usluge prijevoza putnika Autobusom 49 + 2 organizira putovanja na području Europe

Poludnevni / Jednodnevni / Višednevni izleti

Organizirani prijevoz djece na sportska natjecanja i organizirana višednevna natjecanja

Hodočašća / Sport / Kultura / Svečanosti

e-mail: anivatraveldubrovnik@gmail.com / mobitel 098/945-5781

Zbog svega toga i brojnih drugih stvari mogu ustvrditi da je izuzetno teško u tom nepreglednom „mirnom moru“ informacija pronaći uvijek prave riječi za najaviti, uvesti i provesti čitatelja kroz razgovor o ovim najodgovornijim temama, a profesor Jakovljević je toliko jednostavan i jako ugodan sugovornik, koji ohrabruje, umiruje, daje samopouzdanje, stoga mu velika zahvala i kako smo bez pogovora ustvrdili – svaki tekst ima cilj, svaka akcija ima cilj, pa tako i u plemenitoj suradnji Hrvatskog instituta za istraživanja i edukaciju o mentalnom zdravlju kojeg je osnovao i Internet portala DU Sportivo.

Jedan od njih je Vaše veće blagostanje kroz svjesnost i napredak po presudno važnoj liniji mentalnog zdravlja.

 

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *