LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

HOTENTONSKA RUŽA (CARPOBROTUS EDULIS) “Vještičja Kandža”

Najljepše Joj je uz More…

Vještičja kandža, poznata i pod nazivom Morska smokva, biljka je sočne obitelji porijeklom iz Južne Afrike koja je u Europu unesena dvadesetih godina dvadesetog stoljeća i posebno se susreće uz more,primjerice na Otoku ljepote ili u Baskiji.

Zlatni Pokrovitelj rubrike Biljni svijet na DU Sportivu – BRUŠKIN – “8K Čišćenje i Održavanje” svih vrsta Objekata – 091 60 38 910 

Ova biljka puzavica ima dugačke zelene listove koje nose snažne, debele stabljike koje u nekoliko godina mogu pokriti nekoliko četvornih metara, što je čini jako zahvalnim pokrivačem tla, te izuzetno dekorativnim.

 

Cvjetovi imaju isti raspored kao i tratinčice, osim što su latice šarene. Osim toga, ovi cvjetovi imaju posebnost zatvaranja nakon što padne mrak.

Za sadnju je idealno iskopati rupu s minimalnom dubinom od 30 centimetara, jer su korijeni ove trajnice vrlo dugi i razgranati.

U žardinjeri, u kontejneru, na cvjetnim gredicama, zidovima, na nasipima ili u kamenjarima Hotentonska ruža nalazi svoje mjesto među ostalim trajnicama koje čeznu za suncem.

Ponegdje se za ovu biljku pojavi i naziv Pustinjska ruža, što je potpuno pogrešno, jer ovo ime pripada biljci latinskog naziva Adenium Obesum.

POLOŽAJ

Sunčani

ZALIJEVANJE

Ne podnosi previše vode radi mogućeg truljenja korijenja

TLO

Voli humusna i solju bogata tla

PRIHRANA

Nema posebnih zahtjeva

RAZMNOŽAVANJE

Sjemenom u proljeće

OBREZIVANJE

/

Zlatni Pokrovitelj rubrike Biljni svijet na DU Sportivu – BRUŠKIN – “8K Čišćenje i Održavanje” svih vrsta Objekata – 091 60 38 910 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *