LOADING

Type to search

Du Sportivo© Mentalno zdravlje i Prevencija

SEDAM STRATEGIJA NAJCITIRANIJEG HRVATSKOG PSIHIJATRA (6.935) PROF.DR.SC. MIRA JAKOVLJEVIĆA Kako smanjiti sklonost Depresiji i kako istinski biti u Blagostanju (3. dio)

“Oprostite onima koji su vas povrijedili”

Izvorni tekst iz knjige professora emeritusa dr.sc. Mira Jakovljevića “Depresija – Vodič za bolesnike i njihove obitelji”, te je također postavljen na Internet portalu Instituta za edukaciju i istraživanja o mentalnom zdravlju – Pro Mente Emphatica

Netko je slikovito kazao kako je depresija bolest neopraštanja koja traje sve dok nas ne pojede. Zato je bolje oprostiti. Ako se negativne emocije potiskuju u sebi, one će izaći negdje u tijelu kao neugodni simptomi.

U životu ne napredujemo kako treba dok ne počistimo u sebi staro smeće, odnosno sve negativne emocije, posebice ljutnju i mržnju.

Professor emeritus dr.sc. Miro Jakovljević

Depresivne osobe su najčešće bile povrijeđene od strane svojih bližnjih. Nerazriješeni bijes ili ljutnja su nerijetko praćeni osjećajem grižnje savjesti ili krivice, pri čemu se zatvara začarani krug.

Opraštati znači iskazivati milosrde, a ne tražiti pravdu ili zadovoljštinu. To znači odricanje od prava na osvetu ma koliko je ta osveta opravdana. To je u suprotnosti s uvriježenim shvaćanjma u današnjem društvu.

Međutim, opraštanje nije samo jako važno za podmazivanje međuljudskih odnosa već i za psihičko zdravlje svakoga od nas. Opraštanje znači odricanje od ljutnje, bijesa, neraspoloženja.

Oprostiti znači otkloniti sve osjećajne posljedice koje pozljeda ili uvreda nosi sa sobom. Opraštanje je oblik emocionalnog iscjeljenja. Opraštanje ne znači pristajanje na zlo, niti pretvaranje da se ništa nije dogodilo. Opraštanje nije ravnodušnost, zaborav, a ni trpeljivost. Opraštanje nije povezano s davanjem lekcije onome tko Vas je povrijedio, a niti s oslobadanjem od odgovornosti.

Pizzeria Mamma Mia – “Klik na Foto” vodi Vas na Jelovnik

Opraštanje je čin volje i izraz ljubavi i razumijevanja koje pobuđujemo u sebi. Ono je izraz snage koja se u nama razvija činom praštanja.

Klikom na ovaj link ulazite u korisnu rubriku DU Sportiva “Promocija Mentalnog Zdravlja“, ostvarenu u suradnji s Hrvatskim institutom za istraživanja i edukaciju o mentalnom zdravlju, osnivača profesora Mira Jakovljevića

Kada ljudi ne mogu oprostiti to je zbog toga što vjeruju u potrebu i pravo na osvetu, zbog svoje nesigurnosti, straha, samosažaljenja, potrebe za prebacivanjem krivice na drugoga, oholosti, itd. Oprostiti znači osloboditi ogromnu pozitivnu energiju za svoj psihički i duhovni rast i razvoj.

Oprostiti znači aktivirati u sebi ljubav.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *