LOADING

Type to search

Hrvatski paraolimpijski odbor

ODBROJAVANJE DU SPORTIVA DO PARAOLIMPIJSKIH IGARA U PARIZU (218) Para Dresurno Jahanje

Paraolimpijski “Šaptači Konjima”

DU Sportivo pripremio je odbrojavanje, svojesvrsnu dobrodošlicu Paraolimpijskim igrama u Parizu, (28. kolovoza – 8. rujna). Naš mali doprinos promocije jednog od najveličanstvenijih sportskih događaja. Želimo ukazati i na važnost sporta za osobe s invaliditetom, njihova prava na bavljenje istim, te daljnju promociju jednakosti i inkluziju osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu

U svijetu para jahanja možda je i najbolje prikazana preposebna povezanost između čovjeka i konja. Da bi postigli rezultate, posebno na najvišem nivou – Paraolimpijskim igrama i najvećim svjetskim natjecanjima, moraju biti “tandem iz snova”.

Noemi Mendiković i njezin Farao

Noemi Mendiković jedina je hrvatska para dresurna jahačica i u srpnju prošle godine sudjelovala je sa svojim Faraom na njihovom prvom međunarodnom natjecanju u Milanu i suci su prepoznali njen talent i mladost i savjetovali što više međunarodnih nastupa. Ovim putem joj želimo i sreću i zadovoljstvo i uspjeh!

Teže je pronaći savršenog konja za para dresurno jahanje nego standardnog dresurnog konja. Mora imati kretanje, izgled i sposobnost treniranja, ali također i pravi osjećaj za tog jahača i pravu biomehaniku koja odgovara invaliditetu određenog jahača (izvor IPC – International Paralympic Committee)

Slijedi samo jedan od primjera koliko je para dresurno jahanje zahtjevno.

Šesterostruka osvajačica zlatne paraolimpijske medalje Natasha Baker ima vrlo malo osjećaja od kukova prema dolje nakon što je virus transverzalni mijelitis nakon 14 mjeseci ostavio trajno oštećenje živaca, slabost u nogama i gubitak ravnoteže.

Natasha Baker with Keystone Dawn Chorus GBR. Team competition. Grade 3. Lizz Greg / FEI

Moram istrenirati svoje konje različitim pomagalima i oslanjati se na svoj glas. Svoje konje treniram i na najmanji zvuk ili riječ kako bi točno znali što tražim. To može biti jednostavan zvuk kako bi znali da želim ići više naprijed ili naredba poput ‘kas’ ispod mog glasa, i oni točno znaju što mislim.

Para dresurno jahanje bit će jedan od 22 sporta na Paraolimpijskim igrama u Parizu, svakako izuzetno atraktivan i prelijep za pogledati, sa jako dirljivim i hrabrim životnim pričama u pozadini, kao kod svakog paraolimpijca.

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *