LOADING

Type to search

Hrvatski paraolimpijski odbor

ODBROJAVANJE DU SPORTIVA DO PARAOLIMPIJSKIH IGARA U PARIZU (214) Prva hrvatska paraolimpijska medalja

Bronca Milke Milinković iz Barcelone

DU Sportivo pripremio je odbrojavanje, svojesvrsnu dobrodošlicu Paraolimpijskim igrama u Parizu, (28. kolovoza – 8. rujna). Naš mali doprinos promocije jednog od najveličanstvenijih sportskih događaja. Želimo ukazati i na važnost sporta za osobe s invaliditetom, njihova prava na bavljenje istim, te daljnju promociju jednakosti i inkluziju osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu

Fotografije i Izvor: Hrvatski paraolimpijski odbor

U sklopu odbrojavanja DU Sportiva do Pariza svakako moramo spomenuti i prvu paraolimpijsku medalju za Hrvatsku, koju je osvojila Milka Milinković 1992. godine u Barceloni u bacanju koplja i učinila Hrvatsku ponosnom i radosnom.

Milka je bila sinonim spoja životne borbe, optimizma i radosti. Pamtit će se zauvijek njen moto: “Nijedna situacija nije toliko teška da se iz nje ne bi moglo izvući nešto lijepo!

Toliko duboko i toliko hrabro. Uistinu, zlato se pročišćava kroz vatru, te izlazimo bogatiji iz svih teškoća koje hrabro prođemo i iza njih ostaju i lijepe stvari. Ljudi koji tako sjaje, kao što je sjajila Milka, vrlo su posebni.

Sjajila je i na brojnim natjecanjima diljem kugle zemaljske. Bila je najuspješnija hrvatska paraolimpijka. Osvojila je dvije zlatne, dvije srebrne i četiri brončane medalje na paraolimpijskim igrama. U Rio de Janeiru nastupila je na svojim desetim igrama, a prve su joj bile 1972. godine u Heilderbergu. Najuspješniji rezultat ostvarila je na paraolimpijskim igrama u Seulu 1988. godine gdje je uzela zlato u kugli, pritom postavivši svjetski i paraolimpijski rekord.

Vječno nasmijana heroina, koja će nam uvijek biti uzor. U sportu, smijehu i pozitivnom pogledu na život pronašla je spas, rad i sreću. Ono što mnogim ljudima bez invaliditeta nije uspjevalo.

Preminula je 11. lipnja 2017. godine.

FRENDY – “2.920 kg Dobrote i Kvalitete u svakom kamionu” – Zlatni Pokrovitelj rubrike Hrvatskog paraolimpijskog odbora na DU Sportivu

 

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *