LOADING

Type to search

DU Sportivo 24 / 7 / 366

LEGENDARNA MOMČAD BUGARSKE DEVEDESETIH (VIDEO: NJEMAČKA 2:1, SP 1994.) Još je u sjećanju nogometnih zaljubljenika

Stoichkov, Letchkov, Yordanov, Balakov…

Tko se ne bi sjetio ovih imena, ovih nogometnih genijalaca okupljenih u jednu momčad / reprezentaciju koja je devedesetih godina svojom uzbudljivom, lucidnom, kreativnom igrom oduševljavala svijet.

Vrhunac su doživjeli na Svjetskom prvenstvu u SAD-u 1994. godine, osvojivši četvrto mjesto. Prethodno – za tu naciju je nazaboravan i način i susret kojim su izborili nastup. Naime, Emil Kostadinov je “usred sredine” Pariza šokirao Francusku “bombom” u 90. minuti i odveo svoju momčad na “Kontinent preko puta“.

U grupi s Nigerijom, Argentinom i Grčkom prošli su u Osminu finala s dvije pobjede i porazom. Koliko je to bila “čudna” momčad govori poraz od istina sjajne Nigerije, ali – glatkih 3:0. Zatim su se “razljutili” i razbili Grčku 4:0 i u odlučujućem susretu za prolaz Argentinu 2:0.

Slijedio je ogled s Meksikom među najboljih 16 i prolazak na jedanaesterce.

Tko se ne sjeća legendarnog ogleda s Njemačkom i njihove pobjede 2:1. Matthaus za vodstvo Njemaca 1:0 iz penala, ali zatim Hristo Stoichkov iz neobranjivog slobodnog udarca u 75. minuti i Yordan Letchkov matnim udarcem glavom u 78. donose Bugarima prolaz dalje.

U polufinalu Italija je povela 2:0 golovima legendarnog Roberta Baggia, a Stoichkov je u 45. minuti uspio tek smanjiti na konačnih 2:1 iz penala.

U susretu za broncu protiv Švedske – opet onih “čudnih” – 4:0 za Švedsku.

Mihaylov (G), Kremenliev (O), Ivanov (O), Tzvetanov (O), Hubchev (O), Yankov (V), Kostadinov (N), Stoichkov (N), Letchkov (V), Sirakov (N), Borimirov (V), Nikolov (G), Yordanov (V), Genchev (V), Iliev (O), Kiryakov (O), Mikhtarski (N), Aleksandrov (N), Georgiev (V), Balakov (V), Yotov (N), Andonov (N). Izbornik: Dimitar Penev

Stoichkov je sa 6 pogodaka podijelio prvo mjesto “topnika” Svjetskog prvenstva s Rusom Olegom Salenkom, a u prosincu je osvojio i najveću osobnu počast i nagradu za jednog nogometaša – Zlatnu loptu.

Jedinstvena i mirna lokacija Beach bara Dodo, podno Lovrijenca na očaravajućoj plaži Šulić, garantira užitak! “Klik” na Fotografiju vodi na preglednu Internet stranicu sa svim informacijama

Bio je ovo vrhunac jedne velike momčadi, reprezentacije, koja je kasnije utonula u prosječnost. Eliminirani su u sljedeća dva nastupa na Europskom i Svjestkom prvenstvu, što im je i bio zadnji nastup na toj smotri, 1998. u Francuskoj.

Pamtimo ih kao uistinu velikane – “Momčad genijalaca i Tisuća genijalnosti“…

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *