LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

IBERIS SEMPERVIRENS “Zimzeleni Šampanjac”

Sempervirens – Uvijek zelen

Čak mu tepaju i “zimzeleni šampanjac“. Rasprostranjen i jako popularan grm. Jedan je od naših favorita za raskošno, nježno i čisto bijelo proljetno cvjetanje – kaskadno preko stijena i zidova, uz stazu, kao pokrivač tla – praktično svugdje.

Sjajno, zimzeleno lišće tvori predivan kontrast s čudesno puno i gusto raspoređenih mirisnih, čisto bijelih cvjetova. 

Sempervirens znači “uvijek zelen“, što se odnosi na zimzeleno lišće. Po nama – trebalo bi biti i “uvijek raskošan“.

Naziv “Candytuft” kako ga većinom zovu po cijelom svijetu, nije povezan sa slatkišima, već potječe od “Candia“, nekadašnjeg imena Irakliona na otoku Kreti, gdje je bio uzvišen i cijenjen.

BRUŠKIN – “8K Čišćenje i Održavanje” svih vrsta Objekata – 091 60 38 910 

Iberis se često smatra “kamenim biljkama” koje trebaju malo suhoće, no sorte koje savršeno rastu u raskošnim i svjetski poznatim vrtovima, primjerice u Ballyrobertu, Sjeverna Irska, u vlažnoj i teškoj glini svjedoče očito. Samo ih nemojte stavljati u previše ekstremne uvjete – ne vole baš mokro.

Osjećat će se jako lijepo i “bratski ili sestrinski” u grupi, a ta grupa će dati nevjerojatan kontrast zbog snježne bjeline kroz cvatnju i jedinstveno zeleno nijansirano lišće. 

U svim je poznatijim katalozima koje koriste projektanti hortikulturnog uređenja. S pravom!

POLOŽAJ

Iberis ima umjerenu stopu rasta i preferira puno sunce (više od 6 sati izravne sunčeve svjetlosti), ali će tolerirati i djelomičnu sjenu.

ZALIJEVANJE

Ova biljka dosta otporna na sušu treba relativno malo vode.

TLO

Najvažnije je osigurati dobru drenažu, a onda će biljka uspjeti u raznim vrstama tla, što je u praksi dokazano.

PRIHRANA

Temeljitija gnojidba nije u teoriji potrebna, međutim uvijek gledamo najveću dobrobit za biljku. Gnojidba može puno pomoći osiguranju obilnog cvjetanja. Gnojivo sa sporim otpuštanjem pomoći će zasigurno ako se primjenjuje u rano proljeće. Za najbolje rezultate povećati udio fosfora, te “štediti” na dušiku.

RAZMNOŽAVANJE

Može se razmnožiti iz reznica mekog drveta, iz sjemena ili će se samorazmnožavati raslojavanjem – ukorjenjivanjem iz stabljika prekrivenih zemljom. Ako se nadate da će se raširiti nakon što je posađen, pustite ga na slojevima i strateški premjestite ove nove biljke ili ih podijelite s prijateljima, što je predivan čin darivanja.

OBREZIVANJE

Nakon cvatnje, kako bi lišće bilo gušće, što će i povećati buduće cvatnje. Smanjiti za oko trećinu godišnjeg rasta u pravilu, no uvijek je potrebno individualno pratiti svaku biljku.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *