LOADING

Type to search

Hrvatski paraolimpijski odbor

EUROPEAN PARA CHAMPIONSHIPS ROTTERDAM U 10 SPORTOVA Zlato za Ivana Mikulića!

“Na kraju godine cilj je biti svjetski broj jedan”

ROTTERDAM – Najbolji hrvatski paratekvondaš Ivan Mikulić nastavio je svoju dominaciju na “Starom kontinentu” osvojivši već peti naslov europskog prvaka u karijeri.

FRENDY – “2.920 kg Dobrote i Kvalitete u svakom kamionu” – Zlatni Pokrovitelj rubrike Hrvatskog paraolimpijskog odbora na DU Sportivu

Mikulić je do pete europske krune u karijeri stgao na “European Para Championships 2023.” u Rotterdamu, multi sportskom događaju na kojem se istovremeno održavaju Europska prvenstva u čak 10 parasportova, pobijedivši u kategoriji K44 +80kg.

“Osjećaj je odličan. Došao sam u Rotterdam zbog naslova i uspio sam. Ovo mi je peti naslov prvaka Europe i to baš lijepo zvuči,” kazao je 28-godišnji Splićanin.

Nije mala stvar osvojiti pet europskih naslova,” dodao je Mikulić koji u svojoj riznici medalja ima i paraolimpijsko srebro iz Tokija, svjetsko zlato 2015. iz turskog Samsuna, ukupno 13 medalja s velikih natjecanja.

Nakon uvjerljivog trijumfa u polufinalu protiv Gruzijca Davida Makadzea (37-5), dečko sa splitske “Visoke” je u finalu u dramatičnoj borbi pobijedio Britanca Matthewa Busha sa 37-30.

Bilo je teško. Bush je viši od mene, veliki je i jak tip. S njim u borbi morate biti pametni. Gubio sam, ali nisam gubio nadu. Ni na sekundu. Malo sam promijenio svoju taktiku i to je pomoglo,” dodao je.

Prvi europski naslov osvojio je još 2011. godine u Moskvi, tri godine kasnije slavio je u Antalyji, potom 2016. u Varšavi, lani u Manchesteru, a sada i u Rotterdamu.

Nakon svih ovih godina u paratekvandou i još uvijek biti na vrhu, to je stvarno lijep osjećaj,” dodao je.
Ivanov trener Mladen Tomić je dodao kako je u finalu bila teška borba.

Bush ima dva metra i 120 kilograma. Nije se lako boriti protiv njega. No, Ivan ga je dobio već treći put.

Mikulić je bio prvi hrvatski sportaš koji je izborio plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju još 2019. godine. Zbog koronavirusa su morale proći skoro dvije godine da napokon na njima i nastupi i osvoji srebro. Sada je korak i do plasmana na POI u Parizu 2024.

Mislim da sam 99 posto unutra. Stvarno bi se trebalo dogoditi čudo da ostanem bez plasmana na paraolimpijske igre u Parizu,” dodao je.

Koncem kolovoza Mikuliću slijedi Grand Prix u Parizu gdje će nastupiti 12 najboljih boraca, a potom u rujnu Svjetsko prvenstvo u Meksiku, potom još jedan Grand Prix.

Očekuje nas težak ritam, dosta je natjecanja. Međutim, dobro smo radili i Ivan je spreman. Lista direktnih putnika za Pariz se zatvara na koncu ove godine, a prvih šest boraca osigurat će direktan plasman,” dodao je Tomić.

Mikulić će s bodovima koje donosi europsko zlato skočiti na drugo mjesto svjetske liste, a njegov cilj je na kraju godine biti svjetski broj jedan.

Na SP-u u Meksiku ću također, ići po titulu, a moj cilj je na kraju godine biti svjetski broj jedan, premda znam da neće biti lako,” poručio je na kraju.

U Rotterdamu je nastupio i Marko Gračak u kategoriji do 80 kg izgubivši u četvrtfinalu od Britanca Josepha Lanea 13-24.
Dodajmo kako je Mikulić osvojio drugo zlato za Hrvatsku na European Para Championships 2023. nakon što je slavio i paraboćar Davor Komar.

U Rotterdamu sudjeluje više od 1.500 parasportaša iz 40 zemalja u deset sportova, među kojima i 19 hrvatskih sportaša koji nastupaju u šest sportova.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *