LOADING

Type to search

Hrvatski paraolimpijski odbor

EUROPEAN PARA CHAMPIONSHIPS ROTTERDAM U 10 SPORTOVA Završeno prvo izdanje EPC-a

Skračić korak do medalje

Parasport je dobio pažnju koju zaslužuje. Donijeli smo parasport ljudima, upalilo je. Sudeći po reakcijama i popunjenim tribinama. Svatko tko je ovih tjedana došao u doticaj s parasportom, u godinama koje dolaze razmišljat će drugačije. To je dobrobit koju parasport nosi sa sobom,” kazao je prvi čovjek natjecanja Eric Kersten

Prvo izdanje “European Para Championshipsa“, multi sportskog događaja u Rotterdamu na kojem su istovremeno održana Europska prvenstva u čak 10 parasportova, je završeno.

U Rotterdamu je sudjelovalo više od 1.500 parasportaša iz 40 zemalja, među kojima i 19 hrvatskih sportaša koji su nastupili u šest sportova.

FRENDY – “2.920 kg Dobrote i Kvalitete u svakom kamionu”. Zlatni Pokrovitelj rubrike Hrvatskog paraolimpijskog odbora na DU Sportivu

Posljednjeg dana natjecanja hrvatski strijelac Fran Skračić je osvojio četvrto mjesto u disciplini VIP (zračna puška ležeći SHVI) u konkurenciji slijepih i slabovidnih.

Skračić, koji je prošle godine osvojio broncu na SP-u u Al Ainu, je ovoga puta ostao korak do odličja. U finalu je sa 191.0 krugova bio četvrti. Slavila je Poljakinja Katarzyna Orzechowska sa 245 krugova ispred Poljakinje Barbare Moskal sa 243.5 i Španjolca Agera Solabarriete sa 222.4 kruga.

Preostalo dvoje hrvatskih predstavnika u ovoj disciplini nisu se domogli finala. Darko Golubić je zauzeo 14. mjesto, dok je Ruža Markešić zauzela 17. poziciju.

Fran Skračić

Bio je to drugi Skračićev nastup u Rotterdamu. U disciplini VIS (zračna puška stojeći SHVI) osvojio je peto mjesto sa 149.2 kruga nakon što je u kvalifikacijama bio šesti s novim državnim rekordom (533.7), dok je Darko Golubić zauzeo 13. poziciju (404.0).

Zlatnu medalju osvojila je Poljakinja Barbara Moskal (220.6).

Četvro mjesto nije loše, međutim znam da mogu bolje. Konkurencija je stvarno bila jaka, u obje discipline u kojima sam nastupio izborio sam finale, što nije mala stvar. Ostvario sam i hrvatski rekord u kvalifikacijama stojećeg stava tako da mogu biti zadovoljan. Svako finale je novo iskustvo, nova škola,” kazao je član Streljačkog kluba invalida rada – Zagreb kojem za mjesec dana slijedi Svjetsko prvenstvo u Limi.

Ivica Bratanović je u disciplini zračna puška stojeći za SH2 strijelce u konkurenciji od 25 sportaša, zauzeo 12. mjesto sa 626.8 krugova, a za ulazak u finale je trebao rezultat od najmanje 629.8 krugova.

Bratanović je nastupio i u disciplini R5 (zračna puška ležeći SH2) zauzevši 27. mjesto , dok je Rudolf Petrović bio dva mjesta bolje plasiran.

Hrvatska je u Rotterdamu imala i predstavnika u parabadmintonu. Dražen Mikšić je nastupio u kategoriji WH1 upisavši dva poraza u skupini.

U prvom meču je izgubio od Čeha Zbynek Sykore sa 7-21, 10-21, dok je u drugom meču poražen od Nijemca Thomasa Wandschneidera sa 3-21, 11-21.

Mikšić se skoro 30 godina bavio tenisom u kolicima i bivši je višestruki prvak, a sada se okušao i u parabadmintonu koji je novi sport u Hrvatskoj.

Hrvatska je na “European Para Championshipsu” osvojila dvije medalje i to obje zlatne, a osvojili su ih taekwondaš Ivan Mikulić i boćar Davor Komar.

S dva zlata Hrvatska je zauzela 19. mjesto na ljestvici osvajača medalja, od 36 zemalja koje su osvajale medalje. Najuspješniji su bili Francuzi sa 25 zlata, 17 srebrnih i 25 brončanih medalja, na drugom mjestu je Italija (19Z, 13S, 16B), a treću poziciju je zauzela Nizozemska (17Z, 10S, 6B).

Parasport je dobio pažnju koju zaslužuje. Donijeli smo parasport ljudima, upalilo je. Sudeći po reakcijama i popunjenim tribinama. Svatko tko je ovih tjedana došao u doticaj s parasportom, u godinama koje dolaze razmišljat će drugačije. To je dobrobit koju parasport nosi sa sobom,” kazao je prvi čovjek natjecanja Eric Kersten.

European Para Championships održavat će se svake četiri godine i to u godini koja prethodi Paraolimpijskim igrama.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *