LOADING

Type to search

Dječji sport Zanimljivosti

Divni i Praktični savjeti za reducirati plastični otpad

Itekako se može (spašavati Planet)

Izvor: National Geographic Kids 

NE PLASTIČNIM SLAMKAMA

Recite ne plastičnim slamkama. Životinje mogu progutati slamke koje pronađu u svom prirodnom staništu, pogrešno ih zamijenivši za hranu. Ti mali komadići plastike mogu im ozbiljno naškoditi i ne ostavljaju time mjesta i za njihovu pravu hranu. Upotrijebite umjesto plastičnih višekratne slamke od bambusa primjerice – ili, zašto ne biste sami izradili šarene slamke od papira?

BOCA ZA VIŠEKRATNU UPORABU

Koristite bocu vode za višekratnu upotrebu. Gotovo milijun plastičnih boca pića proda se diljem svijeta svake minute! Umjesto da kupujete bocu vode, napunite bocu za višekratnu upotrebu na slavini ili u fontani – proizvest ćete time manje plastičnog otpada i uštedjeti, što isto nije zanemarivo, nešto novca!

“Klik” na Fotografiju vodi Vas na spektakularnu Internet stranicu Krovnog pokrovitelja DU Sportiva i Zlatnog pokrovitelja Dječje rubrike

NE PLASTIČNIM VREĆICAMA

Izbjegavajte plastične vrećice za nošenje. Jeste li znali da je potrebno više od 20 godina da se plastična vrećica razgradi? Pobrinite se da vi i vaša obitelj ponesete sa sobom vrećice za višekratnu upotrebu u sljedećem odlasku u trgovinu.

VOĆE UMJESTO GRICKALICA I SLATKIŠA

Grickajte voće, umjesto čipsa ili slatkiša. Voće vas čini sitim na zdrav način, a nema dodatne plastične ambalaže. Zamjenom međuobroka s voćem brinete se i za svoje tijelo i za okoliš.

DRUGI NAČINI DARIVANJA PRIJATELJA?

Napravite eko vrećice za svoju sljedeću rođendansku zabavu. Umjesto da svoje torbe za zabavu punite plastičnim igračkama za svoje prijatelje, dajte im domaće ukusne poslastice i ekološki prihvatljive darove, poput papirnatih bilježnica i sjemenki za cvijeće što je super – naučite tu lijepu i zanimljivu aktivnost.

SLADOLED IZ KORNETA

Jedite svoje sladolede iz korneta. Odbacivanjem čašica i žlica i ostale ambalaže smanjit ćete plastični otpad – a i vi ćete moći uživati ​​u hrskavoj, ukusnoj poslastici!

EKOLOŠKI PRIHVATLJIV RUČAK U EKO PAKIRANJU

Spakirajte ekološki prihvatljiv ručak za školu i izlete. Obavezno koristite spremnike za višekratnu upotrebu i prijeđite s prozirne folije i aluminijske folije na eko prihvatljiviju, odnosno pitajte roditelje.

NE BACAJTE OTPAD

Nikad ne bacajte smeće! Ponekad morate koristiti plastiku – i to je u redu! Ali uvijek biste trebali ponovno koristiti i reciklirati kad god možete i nikad ne ostavljati plastiku u okolišu. Otpad koji ostane na tlu često vjetar otpuhne u jezera i rijeke, a na kraju se nađe u oceanu.

ORGANIZIRAJTE SE S PRIJATELJIMA I SKUPLJAJTE OTPAD

Idite skupljati otpad! Pozovite i roditelje, krenite van i pomozite u održavanju prirodnog svijeta čistim skupljanjem smeća! Ali budite oprezni – uvijek nosite zaštitne rukavice i nikada ne hvatajte ništa što izgleda oštro ili opasno.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *