LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

CIKAS (OPIS I UZGOJ) Preživjeli “Dinosaur” našeg Planeta

Cikas – Uvijek “pretendira biti viši” od Palmi…

Cikas je predivna jedinstvena biljka koja svojim izgledom podsjeća na palmu, iako to nije. Pretendira biti “nešto više“, možda ne shvaćajući da je prirodna raznolikost i unikacija svake biljke upravo ta prava vrijednost.

Tvrtka “Bruškin Dubrovnik” specijalizirana je za čišćenje i održavanje. Petnaestogodišnja Tradicija garantira 4K Odsjaj Vašeg Objekta

I uistinu, Cikas je savršeno unikatan i jedan je od preživjelih “dinosaura” našeg planeta još iz razdoblja mezozoika. Sve do danas ostao je gotovo nepromijenjen, te ih se s logikom i zaslugom svrstava među ”žive fosile”. Planetarno je popularan i prepoznata je i kreirana od strane stručnjaka široka paleta njegove visoke dekorativnosti. Sadi se po Mediteranu pa tako i uzduž Jadrana.

Najveća i najstarija stabla Cikasa mogu se vidjeti na području Dubrovnika u arboretumu Trsteno – živi prizor jedne umjetnosti. Podnosi hladnoću do -11 °C, te ga i “kontinentalci” mogu posjedovati uz odgovarajuće mjere zaštite, te vrućinu do 42 °C.

“Klik na Fotografiju” vodi na Facebook stranicu tvrtke MM Čuljak Studio – Izrada svih vrsta Reklama

Postao je vremenom omiljena i sve željenija biljka u vrtovima, parkovima i na drugim vanjskim zelenim površinama. Očaravajući učinak postižu pojedinačno posađene biljke cikasa, dok je više biljaka posađenih u skupinama spektakularan prizor zelenog i blago smeđeg savršenstva i pažljivi promatrač zapazit će sklad i mirni osebujni prikaz “izravnosti i jake osobnosti” Cikasa.

Biljni umjetnici i stručnjaci uložili su mnogo napora i stvorili njegov pun potencijal. Pogodni su za i za sadnju u posude te mogu i na taj način ukrašavati tarace, i druge vanjske površine. Svoju primjenu u novije vrijeme cikasi nalaze i ukrašavanju unutarnjih prostora. Čak se mogu uzgajati kao bonsai, što je toliko predivno i izazovno.

Knjigovodstveni servis PSP Dubrovnik s 28 godina tradicije i s preko 150 zadovoljnih klijenata za Vas obavlja – Računovodstvene usluge,Financijska i Porezna savjetovanja i Programska riješenja. Bezbrižni i mirni – Kontaktirajte stručni tim

Cikas se u uređenju krajobraza koristi već stoljećima i ta tendencija raste. Osim svog uistinu zanimljivog i jedinstvenog izgleda karakterizira ga dugovječnost, optimalan rast i jednostavnost uzgoja. Uistinu je poseban doživljaj u svom okruženju imati biljku koja se milijunima godina trudi učiniti Zemlju ugodnijim mjestom za boravak.

Preporuka za kontinentalni dio Hrvatske – može izdržati negativne temperature, ali samo kratko vrijeme. U područjima s oštrom zimskom klimom mora se uzgajati u zaštićenom okruženju u hladnom dijelu godine. Ako ga nije moguće tada prenijeti u zatvoreni prostor, bilo zbog toga što je lonac prevelik ili zato što se uzgaja u kadama usidrenim na balkon, ili raste na otvorenom pojedinačno ili u skupini biljaka, treba ga nužno zaštititi zaštitnim limom za biljke. Napor koji mu nužno omogućuje toplinu i zaštitu i novi zablistaj u proljeće.

UZGOJ

Položaj

Dovoljno svjetlosti, sa zaštitom od direktnog sunca. Znači, ugodna polusjena sa relativnom zaštitom od udara jakog vjetra.

Zalijevanje

Ljeti redovito i malo obilnije, zimi minimalno vlage mu je dovoljno.

Tlo

Idealno je obogatiti ga šumskom zemljom, bogatom humusom, te osigurati dobru drenažu

Razmnožavanje

Cikas se razmnožava sjemenom i odvajanjem mladih izbojaka.

Obrezivanje

Potrebno je za poticanje rađanja novih listova, uklanjanje požutjelih i oštećenih listova i izbjegavanje pojave bolesti. Eliminiraju se najsuši listovi na dnu, pokušavajući ih ukloniti što bliže deblu.