LOADING

Type to search

DU Sportivo "Best of the Best" Du Sportivo©

“BEST OF THE BEST” OF DU SPORTIVO BY PIZZERIJA MAMMA MIA Najčitaniji Tekst u naših 300 Dana

Vremenom jednim klikom do najvrjednijeg sadržaja

DU Sportivo otvorio je novu rubriku i dva su ključna razloga – Edukativnost koja proizlazi iz njih i(li) daljnja afirmacija proizašlih vrijednosti ili radnji, uz činjenicu da mnogi nisu pročitali neke tekstove, a baza Portala raste i teže ih je pronaći. Inače stil DU Sportiva i jest takav da se teži tome da tekstovi budu takvog karaktera da će im se uvijek moći iznova vraćati…

Professora emeritusa dr.sc. Mira Jakovljevića, dugogodišnjeg predstojnika Klinike za psihijatriju KBC Zagreb gdje je ustanovio i Centar za duhovnost osoba s duševnim bolestima, profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predsjednika i jednog od osnivača Hrvatskog instituta za istraživanje i edukaciju o mentalnom zdravlju, člana Europske akademije znanosti i umjetnosti, osobe na Stanford listi svjetskih znanstvenika, glavnog urednika međunarodnog časopisa Psychiatria Danubina, najcitiranijeg psihijatra u Hrvatskoj i ovoj regiji – htio bih predstaviti čitateljstvu najprije kao izrazito dobrog, dobronamjernog i plemenitog čovjeka.

Nikada osobu ili pacijenta ne promatra kao broj, već kao unikatnog pojedinca, u svakom trenutku njemu ravnog, sa svojim potencijalima i vrijednostima. Pacijent mu predstavlja osobu koju ne promatra kroz dijagnozu, već kroz njegovu pojavnost u smislu ponovne transformacije u ono što zbilja jest i može na svoju radost i izlječenje dodatno i biti, kroz otkrivanje sebe u najljepšem mogućem smislu kojeg pojedinac može doseći.

Njegova brižna i blaga ljudska pojavnost vodi pacijente u nove horizonte i prema izlječenju, kao i njegova autoritativno-stručna kompletnost, bez čega se ipak ne može, no ne naglašava to nikad.

Rubrika DU Sportiva o Mentalnom Zdravlju ostvaruje se upravo u suradnji i dogovoru s profesorom Jakovljevićem. Od ovog prvog teksta nastalo je još dosta vrijednih i klikom na sljedeći link možete ih sve pogledati, te pronaći i ostala četiri dijela razgovora s profesorom

Upravo je ravnopravnost, gdje svatko doprinosi, gdje se svatko osjeća vrijednim jedan od ključeva mentalnog zdravlja, uvjerio sam se i sam, kada mi je na moju tvrdnju da ne znam toliko kao on o određenoj temi poticajno uzvratio – „ja i Vi skupa znamo više“.

“Klik na Foto” vodi Vas na prebogati Jelovnik Pizzerije Mamma Mia, vrijednog Pokrovitelja DU Sportiva

Ovo je prvi dio profesorovog izlaganja o mentalnom zdravlju i svim njegovim sastavnicama, te o vrijednim i sveobuhvatnim životnim iskustvima i zapažanjima, a sve kako bi kao pojedinci, skupine, društvo i naposljetku svijet išli isključivo najzdravije samo naprijed.

Kako su njegove poruke i misli, plodovi jedne nemjerljivo vrijedne, briljantne i teško ponovljive liječničke i znanstvene karijere, toliko slojevite, bogate i najvažnije praktične i bliske za sve koji će čitati – logično i najsvrsishodnije je u nekoliko nastavaka na našem Portalu objaviti tu „škrinju dragog kamenja“, uz obećanje da je na raspolaganju i nadalje za naše čitatelje, među kojima su i brojne osjetljive skupine društva.

Prof.dr. Miro Jakovljević predsjednik je Hrvatskog društva za kreativnu psihofarmakoterapiju i biologijsku psihijatriju

Profesor Jakovljević u uvodnom dijelu razgovora pokazuje koliko su sport i sve ostale tjelesne aktivnosti važne i njegove bi riječi trebali prihvatiti kao poziv i čak i obećanje u – cilj(eve)…

Iznimno je korisno za duševne bolesnike da se bave sportom. Nažalost, nema dovoljno organiziranih programa koji bi im to omogućili. Lijepo ste naglasili da razlikujemo tjelovježbu i rekreaciju od sporta. I jedno i drugo je jako važno za mentalno zdravlje.

Uistinu, svi smo vrijedni. Doslovno…

Mentalno zdravlje možemo definirati kao stanje blagostanja i ne samo kao odsustvo bolesti, već stanje ili proces kojim netko realizira svoje sposobnosti, u kojem se uspješno nosi sa stresom, gdje uči i radi produktivno i pridonosi svojoj zajednici.

Sljedeće tvrdnje samo su uvod u činjenice koje bi itekako trebali sebi osvijestiti…

Kroz sport se isto tako može doprinositi zajednici, ostvarivati svoje sposobnosti. Kada smo u sportu onda ispunjavamo sve ove kriterije za zdravlje. Kroz sport se družimo s drugim ljudima, a komunikacija je jako važna za naše duševno zdravlje. Kaže se nema zdravlja bez duševnog zdravlja, ali nema ni duševnog zdravlja bez dobre komunikacije, odnosno bez kulture empatije.

Izvor: World Happiness Report 2023.

Kada autoritet poput profesora Jakovljevića ustvrdi nadmoć dispatije naspram empatiji, odnosno „sve veće provalije između svih nas“ – upozorenje zvuči zastrašujuće, ali jedino se takvim govorom teške istine može pozitivno i zaokretno djelovati. Empatija…

Važno je da razumijete taj pojam, jer ono što danas svijet najviše treba zapravo je empatija. Najveći problem u svijetu je nedostatak empatije, odnosno empatijski jaz. Primjerice ratovi su posljedica dispatije. Tri su ključna pojma u našem ponašanju – simpatija, antipatija i empatija. Kada nam nešto paše i odgovara onda nam je to simpatično i takva nam je osoba simpatična. Kad nam nešto ne odgovara i ne volimo onda su nam takve osobe antipatične.

Ako smo zatvoreni u egoizmu i sebičnosti, slijepi smo za druge i jaz se proširuje…

Empatija je sposobnost da uđemo u svijet druge osobe, da nju razumijemo, da pogledamo na svijet njezinim očima i da se povezujemo s tom osobom, tako da  gradimo jedno veće mi. Kroz sport se upravo gradi jedno veće humanističko mi (self), tako da je sport iznimno važan. Uostalom, vidimo da sport povezuje narode, a i unutar naroda ljude čini da ostvaruju nacionalno jedinstvo, koheziju. Naime, mi živimo u paralelnim svjetovima, gdje vrlo često mnogo toga dijeli ljude, a sport povezuje ljude, pa i to pridonosi mentalnom zdravlju.

Hrvatski znanstvenici su i činjenično među 2% najutjecajnijih u svijetu – svake godine Sveučilište Stanford iz SAD-a tradicionalno objavljuje listu. Postoji i lista znanstvenika po “cjeloživotnoj znanstvenoj karijeri”, a na njoj je upravo prof.dr. Miro Jakovljević s biomedicinskog područja.

Zahvaljujemo se professoru emeritusu Miru Jakovljeviću na riječima o kojima bi svi, krenuvši isključivo od sebe, trebali konstantno i duboko promišljati, preispitujući se.

dr. Miro Jakovljević nalazi se na najrelevantnijoj svjetskoj listi znanstvenika – Stanford List, za cjeloživotno znanstveno djelovanje

U idućem, drugom nastavku razgovora, produbljuje i širi naša obzorja. Predstavlja nam toliko divne i plemenite metode liječenja, sasvim jedinstvene, gdje je jedina činjenica sama osoba, nikako dijagnoza i farmakoterapija kao često jedini faktori.

Ovaj plemeniti čovjek u sebi nosi ogromna (sa)znanja, a ostaje toliko – jednostavan, kao što i sami život može biti…

Za sami kraj preporučujemo poslušati njegov jezgrovit i prekrasan govor s osnivačke skupštine Udruge Hrvatsko bilo, o temi mentalnog zdravlja u Hrvatskoj i važnosti empatije u svim slojevima društva i strašnim posljedicama do koje nedostatak iste dovodi, a svakodnevni smo svjedoci mnogo toga potresnog i tužnog.

Profesor prostire činjenično stanje, nudi odgovore za bolje – odgovore za optimizam nas kao pojedinaca i naše voljene domovine u cjelini.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *