LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

AZORSKI JASMIN / JASMINUM AZORICUM Opojan limunski miris cvijeta prisutan u Europi od 1693.

Jasmin s mirisom Limuna…

Autorski tekst i autorova zapažanja o uzgoju

Jasminum azoricum već stoljećima se uzgaja u Europi s rekordima – u Nizozemskoj od 1693. i Engleskoj od oko 1724. Iznimno je cijenjen zbog svog svijetlog zimzelenog lišća što mnogo znači za trajnu dekorativnost, te dugog razdoblja cvatnje i posebnog “limunskog” mirisnog cvjetanja.

Poznat kao Azorski jasmin ili Jasmin s mirisom limuna, to je penjački, “zimzeleni prvak“, porijeklom s bajkovitog otoka Madeire (Portugal). Može doseći ponekad i svoju maksimalnu visinu od 5 metara ako ima idealan oslonac za penjanje s kojim se zbliži – poput debla, rešetaka, skalica, zida i ostalih mnogih načina. Listovi su uistinu jedne nijanse koja daje mir pogledavajući na njih.

Cvjetovi, koji niču tijekom proljeća, skupljeni su u terminalne grozdove, a sastavljeni su od četiri bijele latice koje nude ugodnu aromu citrusa.

Zbog svoje ljepote i mirisa, u Velikoj Britaniji je osvojio “Garden Award of Merit” od Kraljevskog hortikulturnog društva, što je najbolji dokaz koliko je dijamantno vrijedan, jer Društvo gleda mnogo kriterija kod eventualnog nagrađivanja i priznavanja “kraljevskom” neke biljke.

POLOŽAJ

Puno sunce do djelomično zasjenjenih područja. Azorski jasmin koji cvjeta u ljeto definitivno bolje uspijeva na sunčanom mjestu.

ZALIJEVANJE

Učestalost zalijevanja bit će umjerena. Općenito, ovisno o klimi u vašem kraju, trebali biste zalijevati u prosjeku oko 4 puta tjedno tijekom najtoplijeg i najsušnijeg doba godine, a oko 1-2 puta tjedno u ostatku godine.

TLO

Raste na tlima bogatim organskom tvari, s dobrom drenažom.

PRIHRANA

Obično ne trebaju dodatno gnojivo osim ako su na tlu siromašnom hranjivim tvarima. U pravilu, gusti organski malč koji se nanosi oko korijenske zone biljke polako će se ispirati i kompostirati u tlo i hraniti korijenje.

RAZMNOŽAVANJE

Reznice polutvrdog drveta s lišćem uzimaju se u kasno ljeto. One moraju imati najmanje 20-30 centimetara i zatim se sade u posude i ostave na mjestu zaštićenom od izravnog jakog sunca.

OBREZIVANJE

U kasnu zimu. Morate rezati suhe, bolesne, slabe stabljike i one koje su slomljene. Također je preporučljivo podrezati one koje previše rastu, osobito ako je biljka u blizini ili pored prolaza.

POSEBNE ZNAČAJKE

Royal Horticultural Society (RHS), osnovano 1804. godine u Velikoj Britaniji – Nagrada “Garden Merit”, Opojan “limunski” miris cvijeta, zimzelena penjačica nježne nijanse zelene boje.

Bruškin d.o.o. – Tvrtka za “8K čišćenje i održavanje svih vrsta objekata“. Kontakt 091/60 38 910

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *