LOADING

Type to search

Du Sportivo© Mentalno zdravlje i Prevencija

SEDAM STRATEGIJA NAJCITIRANIJEG HRVATSKOG PSIHIJATRA (7.061 PUT) PROF.DR.SC. MIRA JAKOVLJEVIĆA Kako smanjiti sklonost Depresiji i kako istinski biti u Blagostanju (7. dio)

Strpljivi rad na sebi nosi rezultate…

Izvorni tekst iz knjige professora emeritusa dr.sc. Mira JakovljevićaDepresija – Vodič za bolesnike i njihove obitelji“. Također, postavljen je na Internet portalu Instituta za edukaciju i istraživanja o mentalnom zdravlju – Pro Mente Emphatica

Ovim tekstom završavamo sa trećom strategijom profesora Mira Jakovljevića, najcitiranijeg hrvatskog psihijatra. Klikom na sljedeći link možete u rubrici DU Sportiva “Promocija Mentalnog Zdravlja” pronaći i dosadašnje.

Sedam njegovih strategija kako smanjiti sklonost depresiji i biti u blagostanju su: Dobar san, zdrava prehrana i primjerene aktivnosti, Radite na sebi da budete bolji, Unesite više ljubavi, radosti i zadovoljstva u svoj život, Vjera će Vam pomoći, U životu ne igrajte samo na jednu kartu, Otvorite se životu i ljudima, Zacijelite rane iz prošlosti.

Vizualizirajte pozitivan rezultat

Vizualizirajte svoje dobre želje tako da stvorite jasnu, pozitivnu sliku koja pojačava Vašu afirmaciju. Začudujuće je što sve |judski um može ostvariti na ovaj način. Vizualizirajte svoje zdravlje. Vidite svojim unutrašnjim očima život kao divno radosno iskustvo. Vizualiziranjem pozitivnih rezultata može se postići reprogramiranje nesvjesnog.

Vidite sebe kako se izvrsno osjećate. Vidite sebe kako zračite zdravije. Vidite sebe kao osobu koja je vrijedna ljubavi. Pozitivne vizualizacije su kao sjeme koje se stavi u zemlju. Kada posijete sjeme, treba neko vrijeme da biljka izraste. Strpljvo vizualizirajte i uspjeh neće izostati.

“Klik na Foto” vodi Vas na prebogat Jelovnik Pizzerije Mamma Mia

Njegujte slobodno Dijete u sebi

Ma koliko da nam je godina, u nama je uvijek malo dijete koje treba prihvaćanje i ljubav, neka nježna djevojčica koja treba pomoć, ill dječačić koji žudi za toplinom i ljubavlju. U nama takoder postoji i ego stanje roditelj. To je snimak ponašanja naših roditelja ili drugih važnih osoba koje su nas njegovale i štitile.

U depresivnih osoba često postoji unutarnji dijalog između ego stanja roditelj i ego stanja dijete koji sadrži prigovore i kritike. Depresivne osobe nerijetko sebe omalovažavaju, kritiziraju ili kažnjavaju onako kako su to u njihovu djetinjstvu činili njihovi roditelji,

Zato je važno njegovati slobodno dijete u sebi. Uspostavite kontakt s njim jednostavnim pitanjima i dobit ćete korisne odgovore: “Što ja mogu učinitl da te usrećim? Što bi želio danas? Mislim da bi bilo dobro otići u kazalište. Što Ti želiš”? Možda će odgovor biti “Ja bih želio igrati nogomet”. Komunikacija je počela. Ako svakoga dana komunicirate s tom malom osobom u sebi, život će Vam postati ljepsi i veseliji.

Igrajte se s djetetom u sebi. Činite ono što ono voli. Što ste željeli da Vam rodlitelji kažu kad ste bili dijete? Što Vam to nikada nisu rekll, a Vi ste to željeli čuti? Hajde, baš sada to recite djetetu u sebi. Govorite mu to svaki dan dok se gledate u zrcalu. Promatrajte što se događa.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *