LOADING

Type to search

Du Sportivo© Mentalno zdravlje i Prevencija

SEDAM STRATEGIJA NAJCITIRANIJEG HRVATSKOG PSIHIJATRA (6.951 PUT) PROF.DR.SC. MIRA JAKOVLJEVIĆA Kako smanjiti sklonost Depresiji i kako istinski biti u Blagostanju (4. dio)

Izrazite svoje Osjećaje

Izvorni tekst iz knjige professora emeritusa dr.sc. Mira JakovljevićaDepresija – Vodič za bolesnike i njihove obitelji“. Također, postavljen je na Internet portalu Instituta za edukaciju i istraživanja o mentalnom zdravlju – Pro Mente Emphatica

Slobodno izražavanje mišljenja, osjećaja, boli i radosti nužno je za zdravo ozračje bliskosti i prisnosti medu ljudima. Zato naučite jasno izreći što misite i kako se osjećate.

Poveznica na rubriku DU Sportiva “Promocija Mentalnog Zdravlja” u kojoj možete pronaći i ostale strategije profesora Jakovljevića, te i razgovor s njime u pet dijelova

Zadržavanje emocija u sebi dovodi do povlačenja u sebe, potištenosti, nezadovoljstva pa čak i do tjelesnih bolesti. Depresija je ljutnja koja je usmjerena prema unutra. To je također ljutnja za koju smatrate da je nemate pravo osjećati.

Plačite kad Vam je teško. U našoj kulturi mnogi smatraju kako je sramota plakati. Vjerovanje da samo slabići plaču poprilično je rašireno, pogotovo kad se radi o muškarcima.

Nemojte gutati bijes. U depresivnih se osoba često nađe potisnuti bijes, Ijutnja koja nije rasterećena. Bolje je oprostiti nego ljutiti se, a ako se već morate ljutiti onda nemojte gutati ljutnju, nego je pokažite.

Međutim, najbolje je ne ljutiti se. Ako netko radi nešto što nam se ne dopada umjesto ljutnje bolje je zamoliti ga da to ne radi. “Dragi, to što radiš meni se ne sviđa, a ja ne bih željela da se ljutim na Tebe.” Kako kaže stara poslovica “Miroljubivi dulje žive, jer mnogi ratnici ostaju na bojnom polju”.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *