LOADING

Type to search

DU Sportivo 24 / 7 / 366 Du Sportivo©

PRED 3.000 GLEDATELJA 1968. GODINE Golijan, Nakić i Kumer za 3:2 protiv Sutjeske

Slavlje protiv budućeg prvoligaša, a padao je i Hajduk

Tekst omogućuje “Unikatna Sushi Rapsodija” – Wasabi Dubrovnik. Posjetite njihov Facebook i Instragram i uvjerite se u bogatstvo ponude

Autor naslovne Fotografije: Milo Kovač

Sjajan nekadašnji nogometaš i zaslužni i vrijedni sportski djelatnik gospar Ante Golijan poslao je DU Sportivu podsjetnik na vrijeme kada je nogomet u Dubrovniku disao punim plućima, tribine bile gotovo uvijek ispunjene do posljednjeg mjesta, kada su na Lapadu padali veliki klubovi i kada se na svakom kantunu pričalo o nogometnim zbivanjima u Gradu.

Možemo vidjeti i kakva strašna momčad je “žarila i palila”, momčad koje su se svi opravdano bojali, kada je i Hajduk koji je u ovo vrijeme bio iznimno jak (kraj šezdesetih i početak sedamdesetih op.a.) pao na Lapadu 2:0.

Strašnih 11 GOŠK-a 1968.: Beus, Krvavac, Gojević, Brnad, Marušić, Raus, Kumer, Golijan, Nakić, Jurišić, Ivančić

Ovdje je riječ o susretu koji je odigran prije skoro 56 godina, 6.10.1968. između GOŠK-a i Sutjeske. Na tribinama se okupilo možemo reći tada prirodnih 3.000 gledatelja, koji su živjeli za nogometne spektakle vikendom.

GOŠK je slavio 3:2, a “tri čavla u lijes” jakog kluba iz Nikšića, koji je te sezone izborio tadašnju Prvu ligu, zabili su Davor Nakić, Ante Golijan i Boris Kumer. Golijan je za svoju izvedbu nagrađen od strane Sportskih novosti ocjenom 9, koja se nije lako tada dodjeljivala, od strane nogometno čvrsto potkovanih novinara.

Inače, Golijan, lijevo krilo, nastupao je u sezoni 1967./68. za Hajduk i ostao je itekako zapamćen, čemu svjedoči i događaj iz 1977. kada je na njegovu oproštajnu utakmicu na Lapad stigao Hajduk i na centru su se prije početka susreta pozdravili kapetani Ante Golijan (GOŠK, dugogodišnji kapetan op.a.) i Jurica Jerković (Hajduk). Dokaz kakva je ljudska i nogometna veličina bio.

Ante Golijan u dresu Hajduka

Zahvaljujemo se gosparu Anti na dostavljenom isječku, na uspomeni i slovima jedne nogometne bajke koja se ispisivala zlatnim slovima.

Uvijek ćemo biti optimisti i nadati se da će stasati nove slične generacije, a s gosparom Antom, velikim prijateljem DU Sportiva, kojeg glavni urednik promatra kao ljudskog uzora, svakako ćemo pretresti još prekrasnih uspomena kada se ukaže prigoda.

Wasabi Dubrovnik

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *