LOADING

Type to search

Hrvatski paraolimpijski odbor

ODBROJAVANJE DU SPORTIVA DO PARAOLIMPIJSKIH IGARA U PARIZU (216) Podsjetnik na prve Paraolimpijske igre

“Novi obrazac reintegracije paraliziranih u društvo i svijet sporta”

DU Sportivo pripremio je odbrojavanje, svojesvrsnu dobrodošlicu Paraolimpijskim igrama u Parizu, (28. kolovoza – 8. rujna). Naš mali doprinos promocije jednog od najveličanstvenijih sportskih događaja. Želimo ukazati i na važnost sporta za osobe s invaliditetom, njihova prava na bavljenje istim, te daljnju promociju jednakosti i inkluziju osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu

Prve Paraolimpijske igre održane su u Rimu 1960. godine. od 18. – 25. rujna. Igre su održane šest dana nakon ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara.

Utemeljitelj Paraolimpijskog pokreta Sir Ludwig Guttmann i direktor Spinalnog centra u Rimu Antonia Maglio započeli su pripreme za Igre dvije godine prije.

Na Igrama je sudjelovalo oko 400 parasportaša iz 23 države, koji su se natjecali u osam sportova, razdijeljenih u 57 natjecanja (Pariz 2024. imat će 22 sporta i 549 natjecanja op.a.). Svi su se smatrali korisnima i prikladnima za sportaše s ozljedama leđne moždine.

Ceremonija otvaranja 18. rujna okupila je 5000 gledatelja, koji su pozdravili sportaše u invalidskim kolicima tijekom njihovog ulaska na stadion Acqua Acetosa.

Camillo Giardina, tadašnji talijanski ministar javnog zdravstva, službeno je Igre proglasio otvorenima za Svijet.

U debiju Paraolimpijskih igara na svjetskoj pozornici zemlja domaćin Italija završila je na vrhu u poretku medalja, dok su Velika Britanija, Njemačka, Austrija i SAD zaokružile prvih pet.

Ceremonija zatvaranja 25. rujna održana je u Palazetto dello Sport u Olimpijskom selu u nazočnosti Sir Guttmanna, pokrovitelja Igara, i supruge talijanskog predsjednika Donne Carle Gronchi.

Sir Guttmann sažeo je Igre rekavši: “Velika većina natjecatelja i pratitelja u potpunosti je razumjela značenje Igara kao novog obrasca reintegracije paraliziranih u društvo, kao i u svijet sporta.

FRENDY – “2.920 kg Dobrote i Kvalitete u svakom kamionu” – Zlatni Pokrovitelj rubrike Hrvatskog paraolimpijskog odbora na DU Sportivu

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *