LOADING

Type to search

Dječji sport Fair Play "Stanko Poklepović Špaco"

NOVA RUBRIKA ZA DJECU I MLADE Fair Play “Stanko Poklepović Špaco”

“Hoću Viteštvo, hoću Kulturu, hoću Civiliziranost”

Djeca i mladi kroz ovu rubriku gledat će sve odlike fair playa – fer natjecateljski duh, respekt, prijateljstvo u sportu, momčadski duh, jednakost, moralna načela, solidarnost, toleranciju, brigu, sve najljepše odlike sporta i sportaša, radost i druge brojne odlike fair playa, koji u svojoj ukupnosti čini ovaj svijet boljim mjestom.

Po kome drugom i nazvati ovu jako vrijednu rubriku za djecu i mlade, koja će im donositi najljepše vrijednosti iz svijeta sporta, nego po jednom od najvećih hrvatskih trenera u povijesti Stanku Poklepoviću, koji je preminuo na Badnji dan 2018. godine.

Često je koristio riječ Viteštvo, odgajao je u punom smislu riječi svoje igrače. Vanserijske je trenerske kvalitete posjedovao, ali iznad svega je bio veliki čovjek.

“Hoću Viteštvo, hoću Kulturu, hoću Civiliziranost, to su moje riječi kojima upravljam igračima” – jednom je izjavio šjor Špaco

Sve će reći riječi legendarnog Blaža Sliškovića – “Iskrenost i Pravednost dvije su osobine što ih zauvijek nosim u srcu spram šjor Špace. Malo je trenera koji su tako srčano prilazili nama igračima. Očinski.”

Krovni Pokrovitelj DU Sportiva i Zlatni Pokrovitelj Dječje rubrike – Beach Bar Banje

Bio je čovjek i stručnjak koji je cijenio rad i trud i upravo je teškim radom provodio svoje genijalne zamisli. Majstor taktike, koji je materiju imao u malom prstu.

U svojoj dugoj i plodonosnoj trenerskoj karijeri bio je i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije – 1992/1993.

Njegov Hajduk posebna je priča. Životna priča o “ljubavi iznad života“. Toliko je bio ponosan na titulu prvaka Hrvatske u prvom Prvenstvu Hrvatske 1992. godine. S Hajdukom je te godine osvojio i Superkup.

2010. godine osvojio je i Kup, što je također bio jako emotivan trenutak za sve, trofej nakon pet godina i iduće je natjecateljske sezone ispalo da je bio posljednji trener koji je s Hajdukom bio u grupnoj fazi europskih natjecanja.

Ovaj ogroman trenutak radosti iz sljedećeg videa također je “potpis” Stanka Poklepovića. I stoput bi mogli gledati koliko je sretan. I On i prepun stadion.

S Hajdukom je sredinom osamdesetih godina harao Europom i pamtit će se zauvijek njegovih osam pobjeda u osam domaćih susreta u Europi koliko ih je vodio na klupi Bijelih.

Torcida se od Njega oprostila emotivnom i jakom porukom, kako i stoji u naslovu ovog teksta – “Hoću Viteštvo, hoću Kulturu, hoću Civiliziranost“.

Od Njega smo svi mogli puno naučiti, kako se ponaša u sportu, ne samo na travnjaku, već i na treningu, u svlačionici, prema apsolutno svakome u klubu koji je obitelj, u javnosti…

Visoka moralna načela, postavio je ljestvicu do neba, zato je često koristio riječ Viteštvo. Odgojio je generacije i generacije igrača i trenera, od kojih su brojni postajali reprezentativci i priznati stručnjaci. I s Njime bolji ljudi.

Gdje god je bio donosio je to svoje bogatstvo, a bio je srećom u mnogim sredinama i ostavio trajan pečat. Od Hrvatske do Irana, preko Cipra do Mađarske, Slovenije.

Bio je i izbornik Irana, trener njihovog najvećeg kluba Sepahana, koji ima vojsku od dvadesetak milijuna navijača. Jako su ga voljeli tamo i otvorio je put hrvatskim trenerima da dolaze u većem broju.

Prvi trofej u povijesti donio je Osijeku – hrvatski Kup 1999. godine. Igračku karijeru proveo je u RNK Split, gdje je bio dugogodišnji kapetan i ikona tog kluba, a nastupao je još i za Jadran iz Kaštel Sućurca.

Naš grad imao je također privilegiju da šjor Špaco bude njegov stanovnik i trener u našem dubrovačkom stogodišnjaku – NK GOŠK Dubrovnik 1919.

Nikad se nije umorio. Borio se do posljednjeg trenutka i živio kao Vitez.

Nije zaboravljen – živi Njegova bogata ostavština. Teško je u jednom tekstu, pa i seriji tekstova nabrojiti sva njegova postignuća, sve divne trenutke, širio je duh dobrote i fair playa. Duh Viteštva.

Živjet će i kroz ovu rubriku DU Sportiva, nazvanu upravo po Njemu.

Djeca i mladi kroz nju će gledati fer natjecateljski duh, respekt, prijateljstvo u sportu, momčadski duh, jednakost, moralna načela, solidarnost, toleranciju, brigu, najljepše odlike sportaša, radost i sve brojne odlike fair playa, koji u svojoj ukupnosti čini ovaj svijet boljim mjestom.

Za našu Djecu…

 

 

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *