NOVA RUBRIKA “TOP 10” BISTRO PIZZERIJE ŠICA Pokušali smo s najukusnijim svjetskim jelima

TOP 10 Najukusnijih Jela Svijeta
Nova rubrika u okviru postojeće “Fun&Fan Zona Šica” naziva TOP 10, sama po sebi govori koliko će biti izazovna, izuzimajući čvrste, dokazane, egzaktne podatke.
Njima se pretežno nećemo baviti, već ćemo pokušati obraditi uvijek zanimljiva TOP 10 rangiranja onoga što je gotovo pa “neizmjerljivo”, što podliježe subjektivnosti, a takav je i DU Sportivo – Potpuno subjektivan internet portal.
Popis deset najukusnijih jela svijeta za 2024./2025. godinu pokušali smo pronaći iz najrelevantnijih izvora koje smo mi bili u stanju “prokopati”. Najrelevantniji izvori koje smo pronašli i koji se donekle podudaraju su TasteAtlas, po mnogima najvažniji i najpouzdaniji izvor za ovakvu jako tešku vrstu rangiranja, s 477.287 valjanih ocjena za više od 15.000 jela, a njegova metodologija temelji se na ocjenama i preporukama profesionalnih gastro kritičara i ne isključivo na korisničkim recenzijama, a naravno da nije na razini Michelina ili Gault & Millaua i ostalih svjetskih autoriteta.
Lista se mijenja svake godine, ali kao i svaka podložna je naravno subjektivnosti i vidimo temi koju je doslovno nemoguće izmjeriti ičim dokazivim ili opipljivim.
Upravo u tome i jest čar – svatko od nas ima svoje preferencije i ljubimce u bilo kojem polju naših interesa.
Tako da je teško da će ikoja naša TOP 10 lista ispasti i izbliza točna. Ali...
1. Lechona (Kolumbija)
Kolumbijska Lechona zauzima prvo mjesto kao najbolje jelo svijeta za 2024./2025. godinu po ovoj listi (uočili smo ju i na mnogim drugim relevantnim listama ovakvog tipa op.a.). Ovo tradicionalno jelo predstavlja pečenu svinju punjenu aromatičnim nadjevom od riže, graška, luka, češnjaka i začina poput kima. Proces pripreme traje satima – cijela svinja se peče na laganoj vatri, često i do deset sati, dok koža ne postane hrskava i zlatnosmeđa. Jelo se posebno cijeni u Bogoti gdje se mogu pronaći najautentičniji pripravci u lechonerijama poput Donde Jimmy i Donde Pacheco.
2. Pizza Napoletana (Italija)
Napuljska pizza održava svoju poziciju među najvećim gastronomskim uspjesima, te zauzima drugo mjesto. Ova autentična pizza, zaštićena UNESCO-om, priprema se isključivo od visokokvalitetnih sastojaka: morska sol, pšenično brašno tipa 00, svježe San Marzano rajčice, mozzarella di bufala, maslinovo ulje i bosiljak. Najbolje pizze mogu se pronaći u legendarnim pizzerijama poput L’Antica Pizzeria da Michele i Gino e Toto Sorbillo u Napulju.
3. Picanha (Brazil)
Brazilska picanha, koja je bila najbolje jelo 2023. godine, zadržava svoju poziciju u vrhu liste. Ovaj specifičan rez junetine odlikuje se jedinstvenom kombinacijom mekoće mesa i hrskave, začinjene kore. Tradicionalno se priprema na grilu ili žaru, a najpoznatije churrascarie poput Braseiro da Gávea u Rio de Janeiru predstavljaju zlatni standard pripreme ovog jela. Picanha se smatra kraljem brazilskog churrasco-a i nezaobilaznim dijelom južnoameričke gastronomske kulture.
4. Rechta (Alžir)
Alžirska Rechta predstavlja četvrto najbolje jelo svijeta prema najnovijim ocjenama. Ovo tradicionalno jelo sastoji se od tankih domaćih rezanaca koji se poslužuju s bogatim umakom od mesa, povrća i začina. Rechta je duboko ukorijenjena u alžirskoj kulinarskoj tradiciji i predstavlja spoj berberskih, arapskih i mediteranskih utjecaja. Najbolji pripravci mogu se pronaći u restoranima poput La Palmeraie u Alžiru.
5. Phanaeng Curry (Tajland)
Tajlandski Phanaeng curry zauzima peto mjesto zahvaljujući svojoj bogatoj, kremastoj teksturi i složenosti okusa. Ovaj curry karakterizira gušći sastav od drugih tajlandskih curryja, pripremljen s kokosovim mlijekom, kaffir lime listovima, tajlandskim čilijem i tradicionalnom phanaeng pastom. Jelo se tradicionalno priprema s govedinom ili piletinom, te se poslužuje s jasminskim rižom.
6. Asado (Argentina)
Argentinski Asado reprezentira šesto mjesto na listi i smatra se jednim od najboljih barbecue jela svijeta. Ova tehnička metoda pečenja mesa na grilu uključuje različite rezove govedine koji se polako peku. Asado nije samo način pripreme hrane već i društveni ritual koji okuplja obitelji i prijatelje. Najbolji asado restorani poput Don Julio u Buenos Airesu postavljaju standarde za ovu kulinarsku tradiciju.
7. Çökertme Kebabı (Turska)
Turski çökertme kebabı zauzima sedmo mjesto zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kombinaciji janjetine, jogurta i kruha. Ovo jelo potječe iz Bodrum regije i priprema se s mekanim komadićima janjetine koji se poslužuju preko kruha natopljenog jogurtom i prelijevaju toplim maslacem. Najbolji pripravci mogu se pronaći u bodrumskim restoranima poput Otantik Ocakbasi.
8. Rawon (Indonezija)
Indonezijska Rawon predstavlja osmo najbolje jelo svijeta. Ova tradicionalna juha od govedine karakteristična je po svojoj crnoj boji koja potječe od keluak orašića. Rawon se priprema s aromatičnim začinima poput galangala, limunske trave i čilija, a tradicionalno se poslužuje s rižom i dodatnim prilozima. Najbolji rawon može se pronaći u Surabaji u restoranima poput Rawon Setan.
9. Cağ Kebabı (Turska)
Turski cağ kebabı zauzima deveto mjesto na listi. Ovo tradicionalno jelo iz istočne Turske priprema se od janjetine koja se marinira s lukom, solju i crnim paprom, te se zatim peče na dugom ražnju horizontalno preko vatre. Meso se tradicionalno poslužuje u lavas kruhu s rajčicama, lukom i zelenim paprikama. Najbolji cağ kebabı može se pronaći u Istanbulu u restoranima poput Şehzade Cağ Kebap.
10.Tibs (Etiopija)
Etiopski Tibs zaokružuje top 10 listu najboljih jela svijeta. Ovo tradicionalno etiopsko jelo sastoji se od pirjanih komada mesa (obično govedina ili janjetina) pripremljenih s lukom, rajčicama i tradicionalnim etiopskim začinima. Tibs se obično poslužuje s injera kruhom, tradicionalnim etiopskim kiselo-fermentiranim kruhom.