LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

LANTANA CAMARA Najpoznatija među čak 140 vrsta ove predivne biljke…

Voli se “iskazivati”…

Ovo je najpoznatija vrsta Lantane koja inače broji oko 140 vrsta. Ukrasna biljka sa spektakularnim cvjetanjem i njezino ime poznato je u gotovo svim krajevima svijeta.

To je zimzeleni grm koji razvija raznobojne cvjetove skupljene u karakteristične cvatove. Miris koji izlazi iz njezinog lišća doista je vrlo jak, ali i nevjerojatno učinkovit u zadržavanju štetnih insekata svih vrsta.

“Klik” vodi na sponzora DU Sportiva, koji svojim zlatnim rukama KROJI DOSLOVNO SVE

Jedna od karakteristika zbog kojih je Lantana Camara postala doista izvanredna i cijenjena vrsta jest činjenica da cvjetovi mijenjaju boju. Da, oni uistinu mijenjaju boju. S vremenom cvijeće poprima najnježnije nijanse žute, bijele ili crvene boje što je istinsko čudo prirode.

Lantana je rod koji uključuje mnoge vrste goleme estetske vrijednosti, a sve se lako uzgajaju i spremne su izraziti snažne emocije zahvaljujući jarkim bojama obilnog cvijeća.

Može se sigurno uzgajati u posudama ili u zemlji, čime se dobivaju uistinu sjajni ukrasni rezultati.

Vole se ”iskazivati” – tijekom razdoblja cvatnje praktički je nemoguće ne primijetiti s velike daljine boje njihovih cvjetova.
Potrebna je prosječno teška njega kako bi biljka došla do najljepšeg mogućeg potencijala cvjetanja.

Nema kraja pozitivnim karakteristikama. Jarko zeleni listovi, vrlo ukrasni i elegantni, dovršavaju figuru ovog fascinantnog roda ukrasne biljke.

Bilo u vrtu, na javnim površinama, u velikim posudama ili u visećim košarama rezultat dekoracije će biti maksimalan, samo prikazan različitim strukturama dekoracije.

U 18. stoljeću Lantana je bila jedna od najtraženijih i najželjenijih biljaka botaničara i sakupljača širom svijeta za uzgoj u staklenicima. Ni dandanas se stvari nisu nimalo promijenile.

Nezaboravno botaničko iskustvo!

POLOŽAJ

Sunčani položaj, ali pokušati izbjeći najtoplije sate ljetnih dana.
Ispravnost je u sredini: oko 6 sunčanih sati dnevno, uglavnom koristeći prve jutarnje zrake. Sasvim dovoljno za pridobivanje Lantane camare stalnoj proizvodnji cvijeća.

ZALIJEVANJE

Visoki porast temperature ljeti – obilnije zalijevanje. Tijekom proljetne i posebno ljetne sezone poželjno je intervenirati kako bi tlo bilo stalno normalno vlažno, s mislima da se ne stvore opasne stagnacije vode koje bi mogle uzrokovati truljenje korijena.

TLO

Nema posebnih zahtjeva u vezi sa savršenom podlogom. Mješavina zemlje (tla bogata organskim tvarima), treseta i pijeska može joj donijeti više koristi u životu, a svaki vrtlar želi najbolje svojoj biljci.

PRIHRANA

Gnojivom za cvjetnice otprilike svakih 15 dana u vegetativnom periodu, kako bi se biljci osigurala sva hrana potrebna za razvoj velikog broja cvjetova i njeno zdravlje.

RAZMNOŽAVANJE

Kad se završi ljetna sezona, uzmite jednu ili više reznica (oko 10 cm) s mlađih grana, koje će morati biti ukorijenjene u posudi napunjenoj vrtnom zemljom, tresetom i pijeskom. Bolje to učiniti u stabilnim temperaturnim uvjetima. Dolaskom proljeća nastavlja se postupak i premještaju se male biljke u posljednje posude prije punog života. Razmnožavanje sjemenom je moguće, ali iznimno je zahtjevan postupak.

OBREZIVANJE

Svakako ukloniti grane koje više nemaju potencijala. Možete raditi i na kompaktnosti. Lantana odlično podnosi orezivanje. Pitanje je samo želite li prirodan oblik ili skladan i uredan.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *