LOADING

Type to search

Du Sportivo© Poezija by Vlaho Raič

KAD SE U POSVETNOJ PJESMI SPOJE JESENJIN, MAMA I DIJETE Emocija koja budi i (Sve)Mir

“…Združeno je troje Duša”

Posvetna pjesma koju pjesnik posveti jednom od najemotivnijih pjesnika svih vremena, mami i malom dječaku svakako je vrijedan uzor svakome tko će pronaći jedne od najviših univerzalnih vrijednosti, koji sami po sebi putuju emocijom do najudaljenijih kutaka galaksija i ustvari i čine (sve)mir onim što ustvari i jest.

U prvoj kitici povezuju se Jesenjin i Mama (…riječi tečne vode te na bistri zdenac…) i obzirom da je i sama Pjesnikinja, i Njezine i Njegove riječi su vječne i tvore pravi pravcati “rajski vijenac”, što nije slučajno napisano, obzirom da je pjesnička slika dublja i Jesenjina promatra u Raju.

Druga kitica još ih dublje povezuje i govore o samom Jesenjinu i jačini njegovih stihova (Ti zapisi navijek’ gore…), te se uvodi i obostrani uzor i to prema Njoj (Anđela si rajskog muza…).

Treća kitica naglašava vrijednost “toplog srca“, gdje te dominantne riječi prate pojmovi poput Sunca, livade, zvjezdanih puta i bijelih ruža.

Posljednja kitica uvodi i “Malog Jesenjina”, koji sluša prije spavanja Jesenjinove stihove koje Mama umiljato / milo čita i naravno ključna poruka pjesme – “Združeno je troje Duša”. 

Troje istih, bijelih, čistih duša.

Poruke koje šalje ova pjesma su vječne. Odnos roditelja i djeteta, konkretno Majke i Sina, ali i svaki Tata može se ovdje pronaći koji se tako brižno ponaša prema svom djetetu, kako govori posljednja kitica pjesme, gdje je tako očito da se gotovo nikad neki stih ne mora shvatiti doslovno.

Čitati djetetu prije spavanja, kako stoji, promovira istinu i stvarnost da damo sve najljepše iz sebe tim malim bićima, u obliku nježnosti i svakako emocije koju je Jesenjin dao u svojim pjesmama.

Ovo su samo neke od poruka koje nosi pjesma “Tri Bijele Duše” i namijenjena je tome da u svakome od nas probudi onaj pravi, istinski, čisti (sve)mir…

TRI BIJELE DUŠE

Noći plave, riječi tečne,
Vode Te na bistri zdenac,
Melankolične, odveć vječne,
Spletene u rajski vijenac.

Tužno pero, zadnja suza,
Ti zapisi navijek’ gore,
Anđela si rajskog muza,
Utkana u sjajne zore.

Zelena sunca, livade žute,
Srce Ti toplo utjehu pruža,
Svijetli vele zvjezdane pute,
Mirišu zavjese bijelih ruža.

I prije neg’ mu sanak siđe,
Te umiljate riječi sluša,
Jesenjin mali tiho priđe,
Združeno je troje Duša…

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *