LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

JASMINUM OFFICINALE Rustikalna Parfumirana Raskoš

Opojna Ljubav prema Biljci…

Jasmin, ljetni jasmin, pjesnički jasmin, perzijski jasmin, bijeli jasmin, pravi jasmin ili jessamin kako ga zovu na raznim stranama svijeta, jer je planetarno voljen i poznat.

Najrustikalniji je u svojoj vrsti i jedan od najparfumiranijih. To je velika grmolika penjačica ili grm (po želji i živica) koja tvori dugačke stabljike sposobne da se popnu gdje god da ih znalački uputite.

BRUŠKIN – “8K Čišćenje” i Održavanje svih vrsta objekata – 091/60-38-910

Cvate ljeti i do same jeseni i to u izobilju u obliku mnoštva malih, zvjezdastih, bijelih cvjetova, najpoznatijih po svom opojnom mirisu.

“Balzamira” cijeli dio vrta ili čak veliku terasu u čarobnim ljetnim večerima. Ova penjačica zaista lako uspijeva u običnom tlu. Ima svoje mjesto u mirisnom vrtu, postojanoj živici ili u velikoj posudi na balkonu ili terasi.

 

Ova snažna, upletena, svijetla, listopadna penjačica i grm sa šiljastim perastim lišćem i bujnim grozdovima zvjezdanih, čisto bijelih cvjetova ljeti, koji su izvor jasminovog opojnog mirisa, ne može ni u kakvoj teoriji razočarati.

Biljka će u povoljnim uvjetima doseći i 9 metara, ali optimalno je kao grm ili živicu držati do 4,5 metara, a širit će se do 2,5 do 3 m i to rapidno brzim rastom.

POLOŽAJ

Preferira puno sunce, više nego polusjenu i treba toplo mjesto.

ZALIJEVANJE

Ljeti je potrebno obilnije zalijevanje, ali zimi neka se zemlja skoro osuši između dva zalijevanja.

TLO

Dobro raste na običnom vrtnom tlu s umjerenom razinom plodnosti i vlage.

PRIHRANA

Vrijeme gnojidbe Jasmina je proljeće ili kasna zima ako živite u blagoj klimi. Cilj je biljci dati hranjive tvari potrebne za formiranje listova, zdravo korijenje, otpornost na štetočine/bolesti i, naravno, cvjetanje. Fosfor je makronutrijent odgovoran za proizvodnju plodova i cvjetanja kod biljaka.

RAZMNOŽAVANJE

Najbolje se razmnožavaju iz reznica tvrdog drva koje se uzimaju zimi.

OBREZIVANJE

Ukloniti sve mrtve, oštećene, zapetljane ili bolesne stabljike, te one koje rastu dalje od potporne konstrukcije.
Skratiti stabljike kako bi biljku zadržali unutar granica rešetke ili sjenice, ili ako se koristi za živicu, sve kako bi dobila kompaktnost i skladan oblik.

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *