LOADING

Type to search

Društvo dubrovačkih pisaca Udruge

IZUZETNO “RASPISANO” U DRUŠTVU DUBROVAČKIH PISACA U subotu u 20 sati u Preparandiji (IUC) predstavljanje knjige “Reciklirane Pjesme” našeg velikana akademika Luka Paljetka

Nek’ nam pisana riječ “otapa srca” i tjera nas na razmišljanje…

Društvo dubrovačkih pisaca – kojim epitetima obasuti taj “skup predobrih, osjetljivih, genijalnih umova“. Nabrajati imena? Uvijek nezahvalan zadatak. Ispustiš sa stopostotnom sigurnošću nekoga.

Čak i da staviš možda i najboljeg živućeg hrvatskog pjesnika, akademika Luka Paljetka, upadaš u tu zamku. Predsjednik Društva Boris Njavro – “lokomotiva koja vuče“, pisano i organizacijski – izvedbeno.

Najvažnije da je plodonosno. Društvo izdaje knjige dubrovačkih vrijednih pisaca i ostavlja značajnu baštinu za vjekove. Ljeto 2023. donijelo je čak pet novih izdanja.

Domagoj Vidović – “Priča iz pradavnine” – Proza u putopisima

Mario Kopić – “Neizlječivi pogled riječi” – Filozofski eseji

Vojo Šindolić – “Beat” – Izbor pjesama beat pjesnika u prijevodu i odabiru Šindolića

Luko Paljetak – “Reciklirane pjesme” – Zbirka pjesama

Irja Jerković – “Vino iz mog albuma” – Zbirka pjesama

Predstavljanje “Priča iz davnine”, 2. kolovoza u Pučišćima na Braču. Boris Njavro, Luko Paljetak i Domagoj Vidović. Predstavljanje Vidovićeve knjige bit će i na jesen u Metkoviću i Dubrovniku. Ovom prigodom akademik Paljetak čitao je svoje pjesme, a posebno je lijepo bilo što je mlađa publika bila oduševljena dok im je čitao svoje dječje pjesme

U subotu, 19. kolovoza u 20 sati predstavljanje je zbirke pjesama Luka Paljetka “Reciklirane pjesme“. U predivnoj atmosferi, predivnoj “pozornici” Preparandije na Pilama u IUC-u pozvani su svi zaljubljenici u književnost, poeziju, ali i svi mi da zaplješćemo po tko zna koji put dobrom i dragom čovjeku, toliko skromnom, a genijalnom umu, čija postignuća i najveći stručnjaci teško mogu pobrojiti, te posebice efekte njegovog rada s ogromnom količinom ljubavi i stručnosti, zanesenosti, što je u svemu ipak najvažnije.

Zbirka pjesama “Ptice koje se prerano svuku” u izdanju Društva dubrovačkih pisaca akademika Luka Paljetka. Genijalnost nekih od životnih promišljanja

Kako je rekao jednom prilikom – “Svaka pjesma, dakako, mora prije svega značiti autoru ono što on u njoj želi iskazati, ali to neće biti dovoljno ako pjesma i čitaocima ne znači više od toga, ako ne govori i za njega, a ne samo za svoga autora, o kojem čitalac ne mora ništa znati.”

Iz Društva dubrovačkih pisaca poručuju i sljedeće – kada prođu ljetne gužve predstavit će se i “Beat” Voja Šindolića, te zbirka pjesama Irje Jerković.

Luko Paljetak, Zima; – “Kad bi htjeli ugasiti me svi bi morali postat voda”

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *