LOADING

Type to search

Afirmacija dubrovačkog sporta Dubrovački sport

ISKRENE ČESTITKE Prvi šahovski studentski turnir u Dubrovniku

Ivan Potrebica 6 od 6 u ogromnom broju sudionika!

Šah se često igra u akademskim krugovima i povezan je s obrazovanjem, prije svega zbog njegove sposobnosti da poboljša kognitivne sposobnosti i pomogne u razvoju intelektualnih sposobnosti

Jučerašnji šahovski turnir u Studentskom domu Dubrovnik bio je pravo osvježenje za sve ljubitelje šaha na Sveučilištu. Organiziran je od strane Sveučilišnog sportskog saveza Dubrovnik, uz podršku Studentskog doma Dubrovnik i Šahovskog kluba Dubrovnik, ovaj turnir je pružio priliku studentima da se natječu i pokažu svoje umijeće za šahovskom pločom.

Posebno je zanimljivo istaknuti da je ovo bio prvi organizirani šahovski turnir na Sveučilištu u dugom nizu godina. Stoga je bilo iznimno zadovoljstvo vidjeti kako se veliki broj studenata odazvao na turnir, pokazavši interes i želju za igranjem šaha.

Šah se često igra u akademskim krugovima i povezan je s obrazovanjem, prije svega zbog njegove sposobnosti da poboljša kognitivne sposobnosti i pomogne u razvoju intelektualnih sposobnosti, te se kao takav smatra dijelom prirodnog akademskog okruženja i igrom koja je prirodno povezana s obrazovanjem, istraživanjem i osobnim napretkom.

Organizacija turnira bila je besprijekorna, a prostorije Studentskog doma Dubrovnik pružile su idealnu atmosferu za igru. Šahovski klub Dubrovnik je pružio podršku u opremi, što je bilo ključno za glatko odvijanje turnira, te zahvala ide na adrese Studentskog doma i ŠK Dubrovnik od strane Sveučilišnog sportskopg saveza Dubrovnik.

Turnir se igrao po švicarskom sustavu, ukupno šest kola, uz tempo igre od 10 minuta po igraču za sve poteze i dodatkom vremena od 5 sekundi za svaki odigrani potez počevši od prvog poteza.

S obzirom na velik broj sudionika, bilo je očekivano da će biti vrlo izjednačenih i napetih partija, a to se i dogodilo. U konačnici, prvo mjesto osvojio je Ivan Potrebica, koji je ostvario impresivan rezultat od 6 dobivenih partija od 6. Drugo mjesto zauzeo je Stijepo Ivanišević s 5 dobivenih partija od 6, dok je treće mjesto pripalo Toniju Matani s 4 dobivene partije od 6. Čestitke na uspješno odrađenom turniru!

Sljedeći izazov za sveučilišnu šahovsku ekipu je odlazak na Prvenstvo sveučilišta u Poreč koje će se održati u mjesecu lipnju. Okupit će se najbolje sveučilišne šahovske ekipe iz cijele Hrvatske, što će biti sjajna prilika za predstavnike sveučilišne ekipe Dubrovnik da se natječe na najvišoj razini i pokaže svoju snagu.

Zahvala ide svim sudionicima turnira na velikom odazivu i zasigurno će biti još sličnih događanja u budućnosti, kako bi se nastavio razvoj šahovske kulture na sveučilištu.