LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

HIMALAJSKI MAK Plavi Dragulj Planina

Nebeska boja – Nebeska rijetkost

Himalajski mak, zasigurno jedna od najljepših i najzanimljivijih biljaka na svijetu. Svakako i oduvijek dosta mistična, zbog svoje rijetkosti i činjenice da raste na dosta nepristupačnim područjima i to na visinama 3.000 – 5.000 metara.

Himalajski mak je naziv za nekoliko vrsta roda Meconopsis (ovdje govorimo o Meconopsis grandis op.a.), koje rastu u planinskim područjima Azije.

Iznimno, čak i ekstremno težak za uzgoj u vrtovima, jer zahtijeva hladno i vlažno okruženje, ne podnosi vlažno tlo i mjesta izložena vjetru.

BRUŠKIN – “8K Čišćenje i Održavanje” svih vrsta Objekata – 091 60 38 910 

Iz osobnog iskustva – najpoželjnija je stratifikacija sjemena od najmanje tri tjedna, do najviše šest tjedana. U ožujku najranije obaviti sjetvu, prema ekstremno brižnim i detaljnim pravilima sjetve jako sitnog sjemena.

Himalajski mak oduvijek je privlačio istraživače, botaničare i ljubitelje cvijeća, koji su ga pokušavali pronaći, opisati i prenijeti u svoje zemlje. Prvi zapisi o njemu potječu iz 18. stoljeća, od strane francuskih misionara. Međutim, prvi uspješni uzorci preneseni su u Europu tek u prošlom stoljeću, zahvaljujući britanskim avanturistima i njihovom putovanju u nepoznate i dosta opasne krajeve.

Himalajski mak je pravi plavi dragulj planina, koji očarava neobičnom i rijetkom ljepotom, zanimljivošću i čak i korisnošću.

Vidjeti ga uživo i diviti mu se svakako bi bio jedan od životnih rariteta i vrijedilo bi truda, za one istinske zaljubljenike u biljni svijet.

Njegova braća toplih boja, primjerice jako rašireni crveni i narančasti (znan i kao Kalifornijski mak op.a.) također nude poseban osjećaj i nagrađeni su kao i plavi od prirode dosta specifičnim nijansiranjem boja koje su zadobili rađanjem…

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *