LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

FATSIA JAPONICA / JAPANSKA ARALIJA Osam “prstiju” i kraljevska dekorativnost

“Fatsi”

Nagrada najuglednijeg britanskog Kraljevskog hortikulturnog društva “Garden merit” dovoljno govori o ugledu i kompoziciji, te svim značajkama ove biljke 

Fatsia je zimzeleni grm s debelim, rijetko razgranatim stabljikama s velikim, kožastim, dlanastim listovima koji su iznimno dekorativni i s bijelim cvjetovima u završnim složenim kišobranima, nakon kojih uslijede mali crni plodovi.

Naziv “Fatsi” aproksimacija je japanske riječi za ‘osam’, a odnosi se na osam režnjeva lista. U Japanu je poznata kao “Yatsude”, što znači “osam prstiju”.

Naziv “japanska aralija” nastao je zbog toga što je rod bio klasificiran u srodni rod Aralia u prošlosti.

Obično se uzgaja kao ukrasna biljka u klimatski umjerenim područjima gdje temperature ne padaju ispod -15 °C. Može se uzgajati kao sobna biljka i pokazalo se da učinkovito uklanja plinoviti formaldehid iz zraka u zatvorenom prostoru.

BRUŠKIN – “8K Čišćenje i Održavanje” svih vrsta Objekata – 091 60 38 910 

Odlično podnosi zagađeni zrak, stoga je to prednost za njenu sadnju uz ceste i na javnim gradskim površinama. Oslobođena je od ozbiljne ugroze od neke bolesti.

Ne izlagati je na direktno sunce i izravne udare vjetra, jer listovi time mogu dobiti smeđe mrlje. Idealna joj je polusjena. Ljeti biljke posađene u tegli, što je također jako dekorativno, možete smjestiti u duboku sjenu, da biljka mirno “ljetuje”.

POLOŽAJ

Idealno polusjena.

ZALIJEVANJE

Biljka se zalijeva dovoljno često kako bi tlo cijelo vrijeme bilo dovoljno vlažno. Često provjeravajte biljke koje rastu u posudama jer se mogu brzo osušiti.

TLO

Po mogućnosti blago kiselo i bogato tlo.

PRIHRANA

U proljeće nakon što prođe opasnost od mraza.

RAZMNOŽAVANJE

Razmnožavanje se vrši sjemenom i poluzrelim vrhovima stabljike.

OBREZIVANJE

Fatsia treba godišnje obrezivanje kako bi održala naviku rasta grmolikog i zdravog, sjajnog lišća. Obnavljajuće obrezivanje je najbolje. Možete ukloniti jednu trećinu najstarijih stabljika svake godine tijekom tri godine. Osim toga, uklonite stabljike listova koje sežu previše dalje od biljke kako biste poboljšali izgled.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *