LOADING

Type to search

Dječji sport Uncategorized

DJECO PREDSTAVLJAMO VAM SPORTOVE – Streljaštvo

Streljaštvo – specifičan i kompleksan sport koji razvija koncentraciju, smirenost i preciznost

Streljaštvo je natjecateljski sport koji razvija umijeće pogađanja pokretnih i nepokretnih meta korištenjem različitog oružja, tj. različitih tipova pušaka i pištolja. Ovaj sport ne treba miješati sa streličarstvom, sportom u kojem je također cilj pogoditi metu, ali ovaj put korištenjem oružja kao što su luk i strijela. Streljaštvo je standardni sport u programu modernih Olimpijskih igara. ISSF (Svjetska sportska streljačka federacija) danas broji preko 160 zemalja članica i spada u najraširenije sportove.

 

 

Specifičnost streljaštva je vezana za činjenicu da se svaki natjecatelj natječe autonomno. U streljaštvu je izražena sportska borba s vlastitim granicama. Ono što stoji na putu do savršene izvedbe i najboljeg mogućeg rezultata nije drugi natjecatelj nego limiti tehnike i psihologije samog strijelca. Zato se streljaštvo može ocijeniti kao sport u kojem je psihologija s rezultatom vezana snažnije nego u bilo kojem drugom sportu.

Streljačko društvo “Dragovoljac” osnovano je 2011. godine. Cilj je bio i ostao podučavanje i razvoj streljačkog sporta među djecom i mladima. Smješteni su u prostorima skloništa u Novoj Mokošici. Treneri i vodstvo kluba imaju višegodišnje iskustvo bavljenja streljačkim sportom i svi su volonteri. Tijekom godina uređivao se prostor i nabavljala oprema i oružje. Dragovoljac sada raspolaže s više serijskih pušaka, standard puškama i standard pištoljima, te nekoliko kompleta odijela, cipela i rukavica i bocama sa zrakom za punjenje ampula, te teretanom. Za polaznike Omladinske škole Dragovoljac tu su i društvene igre, prostor za druženje, stol za stolni tenis, za stariju djecu pikado i još mnogo toga.

Povijest streljaštva počinje u 9. stoljeću kada su Kinezi izmislili barut, a kasnije se njegova primjena proširila na Bliski istok, Europu i Afriku. Prvo oružje nastalo je u Kini tijekom 10. stoljeća a zvalo se ”pinyin”, izrađeno od bambusovog štapa s barutom koji je izbacio manji projektil ili otrovnu strelicu. Doseg je bio oko jednog metra. To oružje smatra se pretečom svih današnjih vatrenih oružja. Puške se u Europi prvi put pojavljuju u 14. stoljeću, a punile su se barutom kroz cijev. Tek pojavom metka koji u sebi ima barutno punjenje, brzina ispaljivanja bila je znatno veća. Na Divljem zapadu puška ”Remington” imala je presudnu ulogu u pobjedi bijelaca nad slabije naoružanim Indijancima.

 

 

Streljaštvo kao sport razvilo se u 19. stoljeću, te je bilo u programu na prvim Olimpijskim igrama 1896. godine u Ateni. Discipline u streljaštvu koje su u olimpijskom programu dijele se na: pušku (300 m VK, 300 m standardna, 50 m MK i 10 m zračna puška), pištolj (50 m, 25 brza paljba, 25 m standardni pištolj, 25 m pištolj i 10 m pištolj), sačmaricu (trap, dupli trap i skeet) i pokretne mete (50 m i 10 m). Pojedine discipline streljaštva su sastavni dijelovi višebojskih športova kao što su biatlon i petoboj. Strijelci koriste odjeću i opremu propisanu ISSF pravilnikom.

 

Međunarodno natjecanje koje se održalo 1897. godine u francuskom gradu Lyonu, kasnije je priznato kao prvo održano Svjetsko prvenstvo. Svjetska prvenstva održavaju se u novije vrijeme svake četiri godine. Na dosadašnjim Svjetskim prvenstvima, najuspješnija je reprezentacija bivšeg SSSR-a, dok je druga SAD. Najuspješniji strijelac je Konrad Staeheli (1866-1931) iz Švicarske sa ukupno osvojenih 69 medalja.

Djeco, okušajte se slobodno u streljaštvu. Jako je zanimljivo i izazovno. U Klubu Vas radosno očekuju. Možete doći probati, ostati nekoliko puta, pa donijeti odluku. DU Sportivo je uvjeren da će Vam se svidjeti. Za sve informacije, dragi roditelji nazovite na broj mobitela 091/786-4657 (trenerica Žana Bonačić).

Međunarodni streljačka federacija osnovana je 1907. godine u Zürichu pod nazivom UIT (Union Internationale de Tir), a današnji naziv ISSF (International Shooting Sport Federation) preuzet je 1998. godine.