LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

BILJNI SVIJET: LIRIOPE MUSCARI “MAJESTIC” Očaravajuća ukrasna trava

Vertikalni naglasak i travnata tekstura

Liriope Muscari ‘Majestic’ je visoko ukrasna biljka koja pokriva tlo i srednjeg je rasta. Ukrasna trava i višegodišnja biljka koja izraste do pola metra u visinu, ovisno o klimi i drugim čimbenicima okoliša, te pravilnom uzgoju.

Preferira rast na mjestu koje pruža djelomičan hlad, s jutarnjim suncem i popodnevnom hladovinom ili filtrirano sunce, a najbolje raste kada se sadi u pijesak, ilovaču, glinu ili muljevito tlo koje je dobro drenirano.

Ljeti daje cvjetove boja ljubičice ili lavande. Lišće je tamnozelene boje. Privlači leptire i vizualnu pozornost, te je otporna na sušu, insekte, bolesti, promet, plijesan i vrućinu.

Ova zimzelena trajnica iz obitelji ljiljana jedna je od najčešće korištenih biljaka za pokrivanje tla i to s vrlo dobrim razlogom!

Za razliku od drugih sorti Liriope koje se divlje šire, ‘Majestic’, kao i njegov rođak ‘Big Blue’, tvori uredne nakupine travnatog lišća koje se s vremenom postupno povećava, što ga čini savršenim izborom za korištenje na predviđenim površinama kao ukras.

Majestic Liriope snažna je biljka koja stvarajući bogate cvjetne klasove sa šiljcima koji se ljeti uzdižu iznad tamnozelenih travnatih nakupina praćenih crnim bobicama plijeni punu pozornost i uzdahe.

Tolerirat će i puno sunce, no izgleda i djeluje bolje u hladovini tijekom poslijepodneva. Ako ipak tražite Liriope koji će podnijeti puno sunce pogledajte ‘Variegata’ vrstu.

Također se može koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim biljkama gdje dodaje vrlo lijep vertikalni naglasak i travnatu teksturu.

POLOŽAJ

Polusjena

ZALIJEVANJE

Tijekom prve vegetacijske sezone biljke redovito zalijevajte, ali ne svaki dan, jer to može uzrokovati prevlažno tlo. U prosjeku, liriope treba oko 3 cm vode tjedno. Jednom uspostavljene, biljke Liriope su relativno otporne na sušu.

TLO

Liriope najbolje uspijeva na plodnom, vlažnom, dobro dreniranom tlu s pH blago kiselim do neutralnim. Tolerira pješčana, kao i glinena tla, ali nikad prevlažna tla.

PRIHRANA

Liriope Muscari ima velike koristi od gnojidbe. Ako biljke hranite gnojivom sa sporim oslobađanjem ili organskim kompostom za biljke u rano proljeće, ljeti će proizvesti bogate klasove cvjetova.

RAZMNOŽAVANJE

Sjemenom ili mladim izdancima.

OBREZIVANJE

Kad je riječ o rezidbi, sve što trebate učiniti je pokositi ili orezati biljke na nekoliko centimetara iznad tla u kasnu zimu prije nego što iz zemlje iznikne novi izrast. Obrezivanje je važno jer pomaže u vađenju pohabanog lišća i dopušta novim listovima da uđu i procvjetaju. Također, rezidbom omogućujete biljci zdrav rast.

BRUŠKIN d.o.o. / “8K Čišćenje i Održavanje svih vrsta objekata”

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *