LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

AFRIČKI LJILJAN / AGAPANTHUS AFRICANUS “Cvijet Ljubavi”

Privlači pozornost poput moćnog magneta…

Ime Agapanthus znači u doslovnom prijevodu “Cvijet Ljubavi“. Procvjeta u velikoj, okrugloj skupini cvjetova plave, bijele ili ljubičasto-plave boje. Zimzelena je vrtna biljka koja ne podnosi hladnoću i na kontinentu se uzgaja kao lončanica.

Ima dugačke uske listove, a cvijet je kuglast. Visina cvjetnih stapki može biti od 0,5 – 1 m. Traži sunčan položaj, pa biljku treba uzgajati na suncu ili svijetloj polusjeni, te poželjno u zavjetrini.

Cvijet je najljepši dio Agapanthusa, ne umanjujući opći izgled biljke, njezin osobit i skladan oblik s osnovnim lišćem i visokim stabljikama.

Jaka boja cvjetova privlači pozornost poput izrazito moćnog magneta. Svijetle boje i mnoštvo kišobrana koji niču iz visokih stabljika – afrički ljiljan očarava sve. Nije posebno zahtjevna i teška biljka za uzgoj. Stvaranjem dugog niza biljaka, primjerice da se pokrije osrednja vrtna površina ili rubovi cvjetnjaka – rezultat doslovno ostavlja bez teksta.

POLOŽAJ

Sunčana mjesta (6-8 sunčanih sati / dan)

ZALIJEVANJE

Umjereno (Biljka pati od visoke količine vlage i time stagnacije vode)

TLO

Vrlo mekano, pH kiselo tlo, s hranjivim i organskim sastavom

PRIHRANA

U doba rasta jednom tjedno tekućim gnojivom razrijeđenim u vodi

RAZMNOŽAVANJE

Sjemenom (biljka tada može ne cvjetati prvih godina) i dijeljenjem korijena u ožujku (kod biljaka minimalno četiri godine starosti)

OBREZIVANJE

Poslije cvatnje odrezati cvijetne stabljike i uklanjati suho lišće

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *