LOADING

Type to search

Du Sportivo© Mentalno zdravlje i Prevencija

UVREDE U SVAKODNEVNOM GOVORU Ono čime vrijeđamo toliko je vrijedno…

Pokušati iskorijeniti…

Konju, Plemeniti prijatelju, sjećam se još kao dijete, čitajući stripove, koliko su Te voljeli oni koji nisu mogli bez Tebe, ali koji su Te iznad svega voljeli. Pazili su da dobiješ čistu vodu, najbolju zob, pazili Te kad se ozlijediš… Danas si oznaka za uvredu!

Mudri i vrijedni Seljače, orao si volovima, sklanjao im se iz poštovanja kada su se umorni vraćali u štale, prolazeći seoskim makadamom. Ovisio si samo o svojoj pameti i rukama. Živio život u punini. Stvarao da se ne bogatiš i poštovao čestite ljude i prirodu. Danas si oznaka za uvredu!

“Luđače” koji se toliko patiš u svojoj duševnoj bolesti, tom svijetu koji razara um, srce, dušu, tijelo. Ne možeš se obraniti od misli – jedan sasvim obični čovječe kao i svi mi. Jedina je razlika što boluješ. Kao i netko od pankreatitisa, leukemije, osteoporoze… Danas si oznaka za uvredu!

Pametni i lukavi Majmune, koji bježiš sve dublje i dublje u mrak šume, dok Te progone i prepadaju zvukovi motornih pila. Uživaš u svojoj prirodi, našoj prirodi. Jako si i zabavan, između svih ostalih Tvojih lijepih odlika. Danas si oznaka za uvredu!

Kravo, hraniteljice obitelji kroz tisućljeća. Jedno mirno i dobro stvorenje, koje ne tražiš puno. Odeš na svoju livadu i paseš, vratiš se onima koji paze na Te i daju Ti vodu, ponešto sijena kao poslasticu, vrući napoj u zimskim noćima. Od Tebe dobivamo mlijeko, sir, jogurt… Danas si oznaka za uvredu!

Šizofreniče, je li itko bio u Tvom svijetu, osim Tvojih braće i sestara u bolesti? Kome si tek Ti išta skrivio da imenom Tvoje bolesti, nad kojom Tvoje obitelji nariču, pogrdno nazivaju druge ljude. Danas si oznaka za uvredu!

Nastavlja se, radi makar i najmanjeg doprinosa iskorjenjivanju ovakvih uistinu izuzetno ružnih pojava, koje su, vidljivo je, van svakih logika. A i pristojnosti i elementarne kulture ponašanja…

Tags:

You Might also Like