LOADING

Type to search

Du Sportivo© Mentalno zdravlje i Prevencija

SEDAM STRATEGIJA NAJCITIRANIJEG HRVATSKOG PSIHIJATRA (7.051 PUT) PROF.DR.SC. MIRA JAKOVLJEVIĆA Kako smanjiti sklonost Depresiji i kako istinski biti u Blagostanju (6. dio)

Budite Ljubav u sebi i oko sebe

Izvorni tekst iz knjige professora emeritusa dr.sc. Mira JakovljevićaDepresija – Vodič za bolesnike i njihove obitelji“. Također, postavljen je na Internet portalu Instituta za edukaciju i istraživanja o mentalnom zdravlju – Pro Mente Emphatica

U dosadašnjih pet nastavaka prenijeli smo dvije strategije profesora Jakovljevića: Dobar san, zdrava prehrana i primjerene aktivnosti i Radite na sebi da budete bolji.

Započeli smo i sa strategijom broj 3 “Unesite više Ljubavi, Radosti i Zadovoljstva u svoj život“.

“Klik na Foto” vodi Vas na Prebogati Jelovnik Pizzerije Mamma Mia

Depresija je praćena samoomalovažavanjem pa čak i osjećajem odbojnosti spram sebe. Vjerojatno je to posljedica nedostatka ljubavi u ranom djetinjstvu i drugim važnim razdobljima života. Naime, osobe koje su sklone depresiji često su drage, pametne i altruisti, a sebe ne vrednuju visoko, a nerijetko sebi otpisuju prava na zadovoljstvo.

Čak i kad je njihovo raspoloženje normalno, imaju osjećaj da ne zaslužuju lijepe stvari, da nisu vrijedni nečije ljubavi, te da su potrebe drugih ljudi važnije od njihovih. Zato je unošenje ljubavi i zadovoljstva u svakodnevni život jedna od temeljnih strategija za dobro raspoloženje i prevenciju depresije.

Budite ljubav u sebi i oko sebe

Stvaranjem što više bezuvjetne ljubavi u sebi i oko sebe moguće je spriječiti ili pobijediti depresiju. Ljubav je poput kvasca u tijestu koji svoj posao čini mirno i neprimjetno. A bez njega bi kruh bio samo tvrd komad, kao što je život bez ljubavi prazan, težak, okrutan, besmislen.

Kad god u sebi pobudimo bezuvjetnu ljubav, olakšat će i težina u našem životu. Bezuvjetna ljubav je životna, ona nas hrani, daje smisao našem životu, ona je svoj vlastiti razlog postojanja. Ako odaberemo bezuvjetnu ljubav kao temeljno načelo koje nas vodi, mijenjajući sebe mijenjamo svijet.

Volite ono što radite

Velika je vrijednost u životu raditi ono što volite. To Vam donosi radost i sreću. Osobe sklone depresiji često obavljaju neke aktivnosti, ne zato što to žele ili vole, nego iz osjećaja da to moraju ili trebaju učiniti.

Ako već nešto morate učiniti, onda to učinite dragovoljno i s ljubaviju. Potražite što bi moglo biti zanimljivo, uzbudljivo ili lijepo u aktivnosti za koju mislite da je morate obaviti.

Umirite od smijeha da biste dulje i sretnije živjeli

Humor je jedinstven dar Stvoritelja čovjeku po kojemu se razlikuje od ostalih živih bića. Međutim, humor je jedan od univerzalnih lijekova jer ublažava posljedice stresa, nadvladava bol, pojačava obrambene snage organizma, povećava radost življenja, normalizira krvni tlak, pomaže u borbi protiv različitih psihosomatskih bolesti i smetnji kao što su čir na želucu i glavobolje…

dr. Miro Jakovljević nalazi se na najrelevantnijoj svjetskoj listi znanstvenika – Stanford List, za cjeloživotno znanstveno djelovanje

Znanstvenici tvrde da je blagotvoran smijeh onaj koji dolazi iz trbuha i obuzima čitavo tijelo, slobodan je, zvučan i gromak, dok je smijeh koji dolazi iz mozga izvještačen i negativan. Ako nismo veseljaci po prirodi da bismo se mogli smijati od srca, potrebno je samo probuditi u sebi slobodno dijete koje se voljelo igrati, a nalazi se u svakome od nas. Ako se okružimo veselim ljudima, to će nam mnogo lakše uspjeti.

U idućem nastavku završavamo Strategiju broj 3 – Vizualizirajte pozitivan rezultat i Njegujte slobodno dijete u sebi.

Sve dosadašnje tekstove u rubrici Promocija mentalnog zdravlja možete pročitati klikom na sljedeću poveznicu.

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *