LOADING

Type to search

Du Sportivo© Mentalno zdravlje i Prevencija

SEDAM STRATEGIJA NAJCITIRANIJEG HRVATSKOG PSIHIJATRA (6.861) PROF.DR.SC. MIRA JAKOVLJEVIĆA Kako smanjiti sklonost depresiji i kako istinski biti u Blagostanju (2. dio)

Radite na sebi da vam bude bolje – itekako se može!

Izvorni tekst iz knjige professora emeritusa dr.sc. Mira Jakovljevića “Depresija – Vodič za bolesnike i njihove obitelji”, te je također postavljen na Internet portalu Instituta za edukaciju i istraživanja o mentalnom zdravlju – Pro Mente Emphatica

Ako naginjete depresiji, uputno je razmisliti malo o svojim životnim ciljevima i vrijednosnome sustavu, te kako strukturirate i ispunjavate vaše vrijeme. Često je loše raspoloženje posljedica raskoraka izmedu onoga što istinski cijenite i onoga što radite, te izmedu onoga što biste željeli i onoga što imate.

Promijenite svoja vjerovanja

Osobe sklone depresiji nužno moraju promijeniti svoja negativna vjerovanja o sebi. Kad počnu vjerovati da zaslužuju svako dobro koje im život nudi, bitno umanjuju sklonost depresiji. Kriva ili negativna uvjerenja mogu se reprogramirati na različite načine. Evo nekoliko primjera pozitivnih vjerovanja.

Čak i ako pogriješim, ja sam u osnovi dobar, greške su da ih ispravljamo i učimo na njima biti još bolji

Razumijevanjem drugih ljudi mogu ih voljeti;

Život je prihvatljiv i može biti divan, a smrti se ne treba bojati;

S prošlošću se treba pomiriti, a na budućnost gledati s nadom;

Premda je ljudski ljutiti se, mudro je oprostiti.

Vježbajte pozitivno mišljenje

Naše misli stvaraju osjećanja, a mi obično živimo u skladu s tim osjećanjima. Prošlost postoji samo u mislima i na način na koji je se prisjećamo. Naše misli oblikuju ne samo našu sadašnjost nego i našu budućnost. Možemo birati kako cemo i o čemu misliti. Netko je lijepo kazao: “Na što usmjerite pozornost, to raste“. Ne samo u našoj svijesti, nego i u našem tijelu. Kad je naša pozornost usmjerena na nešto pozitivno u mozgu se oslobadaju živčani prijenosnici koji stvaraju osjećaj zadovoljstva, sreće i nade. Dakle, ako imamo pozitivne misli, imat ćemo u mozgu pozitivne molekule.

Prof.dr.sc. Miro Jakovljević

Pozitivno mišljenje je naš izbor, a ne bijeg od problema. Problem se zna i prihvaća tako što mu se prilazi s pozitivne pozicije. Time se mijenja odnos izmedu problema i naše sposobnosti da ga riješimo u našu korist. Jednostavno, ne treba se baviti tamom, nego upaliti svjetlo. Dakle, ne radi se o samozavaravanju već o usmjeravanju pozornosti na pozitivne mogućnosti, što nam otvara nove vidike.

Umjesto da kritizirate druge, pohvalite ih

Ono što vidimo u drugima naš je odraz, to smo mi. Kad sljedeći puta poželite nekoga kritizirati, prvo se zapitajte zašto sebe smatrate takvim. Umjesto da kritizirate druge, pohvalite ih kad god imate priliku za to. Rezultat će doći vrlo brzo. I prije nego što možete pomisliti, doživjet ćete pozitivnu promjenu na sebi.

Ako ste do sada bili kritičar, osoba koja gleda negativno na život, nije ni čudo da patite od depresije. Vježbajući pohvaljivanje Vaših bližnjih, naučit ćete biti strpljivi sa sobom. Pohvaljivati druge znači naučiti prihvatiti život s Ijubavlju.

U sljedećem nastavku – drugi dio druge strategije profesora JakovljevićaOprostite onima koji su Vas povrijedili/ Izrazite svoje osjećaje

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *