LOADING

Type to search

Du Sportivo© Mentalno zdravlje i Prevencija

SEDAM STRATEGIJA NAJCITIRANIJEG (6.836 PUTA) HRVATSKOG PSIHIJATRA PROF.DR.SC. MIRA JAKOVLJEVIĆA Kako smanjiti sklonost depresiji i kako biti u Blagostanju (1/7)

STRATEGIJA 1: DOBAR SAN, ZDRAVA PREHRANA I PRIMJERENE AKTIVNOSTI

U idućem nastavku – druga od sedam strategija profesora Jakovljevića – Radite na sebi da budete bolji! Na sljedećem linku možete pročitati sve dosadašnje tekstove rubrike Promocija Mentalnog Zdravlja, nastale u suradnji s Hrvatskim institutom za istraživanja i edukaciju o mentalnom zdravlju. Link na Portal Instituta

BUDITE I VI DOBAR SPAVAČ

Za dobro spavanje potrebno je otkloniti sve uzroke tjelesne neugode ili boli koji interferiraju sa spavanjem. Treba izbjegavati alkohol i stimulativne napitke (kava, čaj) prije spavanja. Alkohol može pojačati potrebu za mokrenjem noću što može uzrokovati buđenje. Dobar krevet je uvelike važan za dobro spavanje.

Preispitajte kakav je vaš krevet. Je li vaš krevet namreškan i grbav ili je udubljen? Možda bi bilo dobro da kupite novi? U krevetu provedemo gotovo trećinu života, pa je kvaliteta ležaja od velike važnosti za kvalitetu življenja. Iznimno je važno spavati u krevetu u kojemu se osjećamo udobno i opušteno. Nije dovoljno imati krevet koji trgovci nazivaju ortopedskim ležajem ili latofleksom. Potrebno je da krevet po svojoj veličini i obliku odgovara baš vama i vašemu partneru. Po potrebi možete dobiti stručne savjete u specijaliziranim centrima za zdravo savjetovanje.

Krevet treba koristiti samo za spavanje i ljubav. Sve druge aktivnosti u krevetu, koje mnogi nerijetko upražnjavaju, mogu imati pogubne posljedice po spavanje. Previše topline koja uzrokuje znojenja uvjetuje budenje i smetnje spavanja. Zvučna iżolacija je presudna za zaštitu od štetnog djelovanja buke na spavanje.

Za jačanje bioritma važno je odlaziti na spavanje i ujutro ustajati uvijek u isto vrijeme. Na spavanje treba odlaziti relaksiran, to jest prije spavanja treba izbjegavati sve aktivnosti koje stimuliraju i pojačavaju budnost. Autogeni trening i druge tehnike opuštanja mogu omogućiti lakše usnivanje. Brojanje unazad npr. od 500 ili 232 može pomoći. Mogu se brojati udisaji ili izdisaji.

ZDRAVA PREHRANA

Stroga dijeta može uzrokovati razdražljivost, umor, osjećaj slabosti i malaksalosti, depresivno raspoloženje. Bolje je tjelesnu težinu regulirati zdravom prehranom i tjelesnom aktivnošću, a ne iscrpljujućim dijetama.

S alkoholom treba biti jako oprezan. Zbog svojeg euforičnog učinka alkohol popravlja raspoloženje i godi subdepresivnim osobama. Međutim, to nekontroliranim uzimanjem može uzrokovati mnoge komplikacije, pa čak i suicidalnost i izraženu depresiju (OPREZ!)

AKTIVNOSTI I TJELOVJEŽBA

Primjerene fizičke aktivnosti dovode do bolje tjelesne kondicije i povećane energije, te ima i zaštitni učinak protiv depresije. Važno je izbjegavati svako pretjerivanje koje može uzrokovati fizičku iscrpljenost. Izleti u prirodu, posebice u dobrom društvu, imaju višestruke korisne učinke.

U idućem nastavku – druga od sedam strategija profesora Jakovljevića – Radite na sebi da budete bolji!

professor emeritus dr.sc. Miro Jakovljević

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *