LOADING

Type to search

Društvo multiple skleroze Dubrovnik Udruge

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA MULTIPLE SKLEROZE DNŽ Korisni i Koncizni Zaključci i Najave!


Edukacija, Razumijevanje, Podizanje svijesti, Obitelj…

Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije održalo je 28.6.2023. svoju 19. redovnu godišnju Skupštinu. Jednoglasno su prihvaćeni Operativni, Financijski kao i Strateški plan Udruge za vremensko razdoblje 2023-2026.

Zaključak Skupštine je nekoliko točaka koje članovi žele istaknuti.

Multipla skleroza je rastući globalni zdravstveni problem, a u Hrvatskoj prema zadnjem istraživanju iz rujna 2022. godine od MS-a boluje 7024 osobe. Edukacija je ključna, jer što više znamo o MS-u, znat ćemo i na koje načine olakšati vlastite i tuđe živote onih koji žive sa njom


Razumijevanje poslodavaca; osobe s invaliditetom teško dobiju priliku zapošljavanja pa se samim time žele i više dokazati, međutim poslodavac je taj koji mora prihvatiti činjenicu da oboljeli od multiple skleroze su na čestim bolovanjima jer postoje periodi godine kada jednostavno radi pogoršanja bolesti nisu u mogućnosti raditi.

Podizanje svijesti zajednice; kako o porastu broja oboljelih tako i o činjenici da se granica dijagnoze sve više spušta ispod 25 godina. Često dolazi do predrasuda, pa javnost percipira ako je osoba mlada i ima nevidljive simptome multiple skleroze ne može biti osoba s invaliditetom što je pogrešno.


Razumijevanje obitelji; obitelj bi trebala biti podrška oboljelima od multiple skleroze. Jedan od najtežih zadaća svake osobe s multiplom sklerozom je živjeti s nevidljivim simptomima. Kažu članovi: „Nevidljive simptome ćete uvidjeti na nama samo ako ih želite vidjeti.

U Udruzi će narednu godinu biti različitih vrsta radionica, među ostalima i radionice i edukacije za obitelji oboljelih.

Društvo multiple skleroze Dnž