LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

PIRAMIDALNI ČEMPRES (OPIS I SAVJETI ZA UZGOJ) Svjetski popularan “hit” u hortikulturnom projektiranju

Sve prostore čini – magičnim…

Najbolje ga je opisati pojmom – “Simbol vječnosti”. Vrsta “Pyramidalis” (Cupressus sempervirens “Pyramidalis”) je muška vrsta. Ima gustu, piramidalnu i stupoliku krošnju koja se suzuje prema vrhu, te je iznimno cijenjen radi svog jedinstvenog oblika, ugodne zelene nijanse, dugotrajnosti, optimalne visine i brojnih drugih prednosti.

Grane su uspravne i priljubljene. Njegova vrijednost i svrha je doslovno neprocjenjiva, o čemu i svjedoči njegova nevjerojatna planetarna popularnost. Čempresi se naveliko koriste kao ukrasna stabla, posebice piramidalna vrsta, u skupinama, ovisno o raspoloživom prostoru, čime se tvori magična elegancija, uzvišenost, maksimalna dekorativnost, uz mnoštvo raspoloživih varijacija.

Nepogrešivo će u sekundi privući znatiželjne i zadivljene poglede. Ugošćeni u vašem vrtu ili okućnici, dekorirat će je na očito jedinstven način – pretenciozno i s visokom dozom glamura (kombinacija s drugim biljkama!), uspravan, zimzelen, te odaje dojam da tiho razmišlja kako vas uvijek iznova iznenaditi.

“Klik” vodi na sponzora DU Sportiva, koji svojim zlatnim rukama KROJI DOSLOVNO SVE

Krajobrazni projektanti sa svih kontinenata osim Antarktike iznimno često ga koriste u skupinama, što i jest maksimalan potencijal dekoracije, znajući po pravilima struke da se time dobiva efekt visokovrijednog ukrasa i trajnosti skupine elegantnih stabala.

U prilog tome ide i činjenica da je otporan na sušu i na hladnoću do -20 stupnjeva, te na bolesti i time se logično smješta i u kontinentalne i primorske zone. Moguće ga je i oblikovati prema želji, te dobiti čak i efekt gušćeg rasta.

Nije zahtjevan za održavanje, ali kao i svakoj biljci na svijetu može mu se pomoći da postigne puni sjaj, što je i cilj, ukoliko želite sretnu biljku. Piramidalna vrsta čempresa može se uzgajati također u posudama, te time perfektno dekorira terase, manje vrtove i zaključno – čini sve prostore ljepšim.

Savjeti za Uzgoj

POLOŽAJ
Idealno izravno sunce

ZALIJEVANJE
Voda je jedan od najvećih neprijatelja čempresa jer u prevelikim količinama uzrokuje truljenje korijena i odumiranje biljke. Najvažnije je osigurati dobru dreniranost tla i omogućiti otjecanje vode. Biljka dobro podnosi sušu, pa nije zahtjevna za zalijevanje. Zalijevanje se vrši jednom u 3 ili 4 tjedna tijekom ljetnih mjeseci, a zimi se na otvorenom obustavlja. Najbolje ga je zaliti kišnicom ili odstajalom vodom, ukoliko postoji mogućnost.

TLO
Najvažnija je dobra drenaža. Čempres dobro podnosi i kisela i ilovasta tla. Nije jako osjetljiv na tla siromašna mineralnim tvarima, ali mogu smanjiti kvalitetu biljke. Dobro podnosi sušu, velike temperaturne minuse (-20), gradska onečišćenja i posolicu.

“Klik na Fotografiju” vodi na Facebook stranicu tvrtke MM Čuljak Studio – Izrada svih vrsta Reklama

PRIHRANA
Čempres jako brzo raste, ali ima i potrebu za dodavanjem mineralnih tvari kako bi se pospješio zdraviji izgled. Najvažnije ga je prihranjivati neposredno nakon sadnje i tijekom proljeća, kada je vegetativno najaktivniji.

RAZMNOŽAVANJE
Čempres se razmnožava sjemenom, cijepljenjem, reznicama i izbojcima iz panja.

OBREZIVANJE
Obrezivati se moraju bolesne grane koje mogu ugroziti cijelu biljku. Takve grane je nakon rezidbe potrebno udaljiti od nasada i spaliti.