LOADING

Type to search

Hrvatski paraolimpijski odbor

ODBROJAVANJE DU SPORTIVA DO PARAOLIMPIJSKIH IGARA U PARIZU (196) Uključivanje Djece s poteškoćama u razvoju u sport

“Prvenstveno se počnu promatrati kao Sportaši”

DU Sportivo pripremio je odbrojavanje, svojesvrsnu dobrodošlicu Paraolimpijskim igrama u Parizu, (28. kolovoza – 8. rujna). Naš mali doprinos promocije jednog od najveličanstvenijih sportskih događaja. Želimo ukazati i na važnost sporta za osobe s invaliditetom, njihova prava na bavljenje istim, te daljnju promociju jednakosti i inkluziju osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu

U današnjem odbrojavanju DU Sportiva do Paraolimpijskih igara u Parizu donosimo iz razgovora s predsjednikom Hrvatskog paraolimpijskog odbora gospodinom Ratkom Kovačićem iznimno važnu temu – uključivanje Djece s poteškoćama u razvoju u sport.

Postoji li neka najmanja dobna granica za djecu s poteškoćama u razvoju i kako izgleda njihov put u parasportu?

Sigurno se potrebno što ranije uključiti u sportske aktivnosti. Prolaze razne vježbe motorike, fizičke pripreme i tako postaju jako aktivni što je vrlo bitno za mlade osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Znanstveno je dokazan ogroman pozitivan učinak sportskih aktivnosti za fizičko zdravlje mladih osoba s invaliditetom, emocionalno stanje, socijalni razvoj, posebno njihovu inkluziju u društvo. Primjerice uključivanje u kolektivni sport pruža im osjećaj pripadnosti, razvija se samopouzdanje i potiče samostalnost. Sport je izrazito važan za formiranje njihovog identiteta, jer im omogućuje da se prvenstveno promatra kao sportaš, a tek onda kao osoba s invaliditetom, što ima veliki značaj za njihov psihički i socijalni razvoj.

Predsjednik HPO-a gospodin Ratko Kovačić

O percepciji javnosti prema njima i pogled na njihovo bavljenje sportom bližeg okruženja…

Mora im se poticati socijalizacija što je važna komponenta u razvoju njihovog identiteta. Kada govorimo o svemu tome ne treba odmah uzimati u obzir kada će se početi natjecati. Sa natjecanjima će započeti kada savlada sportsku disciplinu. Mogu oni krenuti vrlo rano, pa i već od osam godina. Dok dođu do određenog stupnja pripremljenosti, znanja o sportu, sportskoj disciplini, tada o njihovim sposobnostima i razini znanja sporta ovisi kako će se i na koji način uključiti u sport i u sportska natjecanja. Dakle, ne postoje najmanje dobne granice. Primjerice, u bazen se puštaju i najmanja djeca i počnu plivati. Sve ovisi i o mogućnostima, a pogotovo je kod svega toga najvažniji utjecaj roditelja, da oni osjete te brojne koristi koje sport može donijeti i da potiču svoju djecu da se bave sportom i ohrabre se uključivati ih.

FRENDY – “2.920 kg Dobrote i Kvalitete u svakom kamionu” – Zlatni Pokrovitelj rubrike Hrvatskog paraolimpijskog odbora na DU Sportivu

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *