LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

LISTOPADNA MIRTA 120 dana raskošne cvatnje u grozdovima

Dekoracija od vrha do dna!

Pogodan je kao samostalno stablo ili da egzistira u skupinama. Postavite ga tamo gdje najviše netko može baciti pogled, jer ova biljka je vrijedna najistaknutijeg položaja u vrtu.

Autor: Vlaho Raič

Listopadna mirta (Lagerstroemia indica) izvanredno je ukrasno omanje stablo koje ima izrazito dugu sezonu cvatnje krajnje upadljivog cvijeća i zimsku sezonu arhitektonske ljepote, istaknute čak i prepoznatljivom korom drveta. Spada među stabla koja najdulje cvjetaju, a cvatnja traje i do 120 dana.

Velike glavice malih naboranih cvjetova traju do kasnog ljeta i ponekad do jeseni. Boje cvijeća kreću se od bijele, preko ružičaste, do crvene i ljubičaste. Od 50 vrsta Lagerstroemia, indica – porijeklom iz Kine i Koreje je ona koja se najčešće može vidjeti u hortikulturnoj primjeni.

Može narasti do visine od 5 m, sa širinom krošnje od oko 4 m, a ima umjerenu, odnosno srednju brzinu rasta.

Listopadna mirta izrasta u stablo s više stabljika sa lijepo vizualno zaobljenom krošnjom i vrlo gustim granama. Izrazita kompaktnost i sklad su u pitanju. Proljetno lišće je svijetlozeleno-brončanocrveno. Zreli listovi su 2,5 – 5 cm dugi, ovalni i tamno sjajno zeleni, dakle jedinstveni i originalni. Jesensko lišće je žuto, rjeđe narančasto do crveno.

Knjigovodstveni servis PSP Dubrovnik s 28 godina tradicije i preko 150 zadovoljnih, sretnih i mirnih klijenata na najvišoj razini pruža Računovodstvene usluge, Usluge Financijskog i Poreznog savjetovanja, te nudi praktična i sofisticirana Programska rješenja

Naborani cvjetovi dužine 3 cm nose se u zaobljenim, blago čunjastim grozdovima, dugim do 30 cm, na krajevima grana. Grozdovi cvjetnih pupova razvijaju se na vrhovima izbojaka u proljeće i rano ljeto i pucaju kako bi pokazali svoje briljantne naborane latice od lipnja do rujna. Cvjetovi se proizvode čak i na mladim biljkama.

Kora je glatka, blijedosmeđa ili siva i često se ljušti i pokazuje novu ružičasto-smeđu koru, što je rijetko viđena atrakcija.

Dakle, malo stablo koje se ističe svojim ružičastim, ljubičastim ili bijelim cvjetovima, sjajnim listovima u jesen toplima, kompaktnošću, dekorativnošću i brojnim iznenađenjima.

Pogodan je kao samostalno stablo ili da egzistira u skupinama. Postavite ga tamo gdje najviše netko može baciti pogled, jer ova biljka je vrijedna najistaknutijeg položaja u vrtu.

Izuzetno cijenjen kod vrtnih dekoratera, a i samih vrtlara po cijelom svijetu, što je po samom izgledu lako i logično zaključiti.

Uzgoj

Položaj

Sunčano ili polusjena

Zalijevanje

Tijekom prve godine zalijevati dva puta tjedno. Tijekom druge godine i dalje stablo je poželjno jednom tjedno zalijevati.

Tlo

Uspijeva u plodnom, dobro dreniranom tlu i podnosi vruće i suhe uvjete kada je pravilno smještena i njegovana.

Prihrana

Započnite gnojidbu u proljeće gnojivom po dostupnom izboru (tekuće, sporo oslobađanje ili granule), kada se počnu pojavljivati ​​prvi listovi. Utemeljene, dobro ukorijenjene biljke zahtijevaju jaču dohranu. Gnojite svaka dva tjedna tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. To će potaknuti optimalan novi rast.

Razmnožavanje

Lako se razmnožava iz sjemena.

Obrezivanje

Preporuča se obrezivanje za uklanjanje pretjerano gustih grana. Orezujte zimi za kompaktnost i obilno cvjetanje, jer Lagerstromija cvjeta prema kvaliteti pripreme nove sezone. Uklanjanje istrošenih cvjetnih grozdova može potaknuti drugi i treći krug cvjetanja, što treba iskoristiti.