LOADING

Type to search

Hrvatski paraolimpijski odbor

Hrvatski paraboćari osvojili tri medalje

Hrvatska bi na Paraolimpijskim igrama u Parizu trebala “zasjajiti”

Hrvatski paraboćari osvojili su tri medalje na World Boccia Intercontinental Challengeru – Zagreb 2023., koji se održavao u dvorani II. zagrebačkog Doma sportova.

Posljednjeg dana natjecanja Davor Komar i Anamaria Arambašić osvojili su zlato u konkurenciji BC4 parova.

Nakon što su prošle godine u Zagrebu bili drugi, Komar i Arambašić su ovoga puta otišli do kraja. Nanizali su četiri pobjede, a u finalu su slavili protiv Nijemaca Borisa Nicolaia i Anite Raguwarana sa 5-4 premda su gubili sa 0-4.

Presudila je doslovna zadnja Komarova boća, koja je hrvatskom paru donijela zlato i važne bodove u utrci za Paraolimpijske igre u Parizu 2024.

Bilo je dramatično, pravo finale. Puno je truda iza ove medalje. Posljednji tjedan sam trenirao i pet sati dnevno. Jedan dan sam odigrao 19 partija, izbacio sam više od 500 boća. Ništa ne dolazi samo po sebi, ovo je početak ove natjecateljske godine, a cilj su paraolimpijske u Parizu,” kazao je Komar koji je u Zagrebu osvojio i srebro u pojedinačnoj konkurenciji nakon što je u finalu izgubio od Nijemca Nicolaija sa 3-4.

Član BKOSIIŽ Istrijane jedini je hrvatski paraboćar koji je nastupio na Paraolimpijskim igrama, no u Parizu bi taj broj mogao biti i veći.

U Tokiju sam bio sam, no očekujem da ćemo se za Pariz plasirati i u paru“, dodao je najbolji hrvatski paraboćar.

Bilo je prilično stresno, još se tresem. Ovo mi je prvo zlato, bilo je napeto do zadnje boće. Ovo je godina u kojoj se skupljaju bodovi za Pariz i nadam se da ćemo uspjeti,” dodala je 26-godišnja članica BK OSI DDZ “Željko Klepač” – URIHO.

Komar je osvojio medalju i u pojedinačnoj konkurenciji gdje je bio drugi.

Natjecanje u kategoriji BC4 otvorio je s tri pobjede, te se kao pobjednik skupine A, plasirao izravno u četvrtfinale. U četvrtfinalu je bio siguran protiv brončanog s Europskog prvenstva Španjolca Vasilea Agachea sa 5-1, dok je u polufinalu bio još uvjerljiviji protiv Portugalca Domingosa Vieire sa 9-1.

U finalu je u izjednačenom dvoboju izgubio od Nijemca Borisa Nicolaija sa 3-4 osvojivši srebro, svoju prvu pojedinačnu medalju na nekom od zagrebačkih turnira. U istoj kategoriji nastupio je i Milorad Kružić, no u skupini je upisao dva poraza i nije prošao dalje.

Finalna utakmica je bila vrhunska i energična, zaista sam uživao. Moj protivnik je za punat bio bolji i čestitam mu,” kazao je trenutačno četvrti paraboćar na svjetskoj ljestvici.

Do medalje je stigla i svjetska doprvakinja Dora Bašić koja je i kategoriji BC1 bila treća. Članica BK Dan iz Slavonskog Broda je prošle godine slavila u Zagrebu, no ovoga puta je stigla do bronce.

Jedna od najizglednijih hrvatskih kandidatkinja za Paraolimpijske igre u Parizu je u skupini bila druga, potom je u polufinalu izgubila od Francuskinje Aurelie Aubert (0-6), no u susretu za broncu je pobijedila Portugalku Ritu Patricio sa 6-1.

Što se ostalih naših predstavnika tiče, Anamaria Arambašić je završila šesta u kategoriji BC4 žene, Martin Frković završio je na 9. mjestu u kategoriji BC1 muški, Nataša Županić 13. u BC2 žene, Luka Wagner 8., a Marko Turković 14. u BC2 muški, Dora Lovrić 14. u BC3 žene, a Marko Arambašić 16. u BC3 muški.

Osvojili smo zlato, srebro i broncu, kao i prošle godine, ali ovoga puta je turnir bio daleko jači. Konkurencija je bila puno veća, pogotovo što se tiče para BC4 koji je na putu do zlata porazio nekoliko izravni konkurenata za Pariz,” kazao je izbornik Tomislav Bunjevac.

Vjerujem kako u Parizu možemo imati barem troje ili četvero boćara. Za sada smo na jako dobrom putu,” dodao je.

U Zagrebu je nastupilo 107 natjecatelja iz 22 zemlje sa četiri kontinenta, među kojima i deset hrvatskih reprezentativaca. Pohvale organizatorima su stizale sa svih strana.

Zlato našeg para je šlag na tortu ovog turnira. Bio je napeto i dramatično do kraja, mislim da nisam disao prije kod zadnje boće,” kazao je predsjednik Hrvatskog boccia saveza Damir Juren.

Presretni smo, osvojili smo tri medalje. One su nam satisfakcija za sve što radimo. Sve ovo radimo za razvoj našeg sporta, na dobrom smo putu već duže vrijeme,” dodao je Juren.