LOADING

Type to search

Biljni svijet by Vlaho Raič Du Sportivo©

Hibiskus – Cvijetna rapsodija od lipnja do listopada

Hibiskus – Grm s dugogodišnjim ljupkim cvijećem

Autor: Vlaho Raič

Ljupki cvjetovi hibiskusa jedni su od onih zbog kojih sanjamo o zalascima sunca, ljetu, plažama, mjestima iz mašte. Razlog sigurno leži u svim predivnim bojama u kojima ti cvjetovi dolaze i napominju nam da su stigli do nas iz nekih divnih krajeva.

Iza cvijeta hibiskusa krije se i razna simbolika koja se razlikuje od kulture do kulture, ali je gotovo svaka od njih posvetila makar dvije riječi ovoj zahvalnoj biljci. Općenito, hibiskus se smatra ženstvenim cvijetom kojeg poklanjaju žene. U Sjevernoj Americi hibiskus je simbol savršene žene.

U viktorijansko doba darivanjem hibiskusa osobi se davalo do znanja da je njezina ljepota prepoznata. U Kini hibiskus simbolizira i ljepotu slave.

Uzgoj hibiskusa jednostavan je način da u svom vrtu, terasi ili balkonu stvorite tropski ugođaj – mali raj. Kada naučite brinuti za svoj hibiskus, što nije pretjerano teško, nagrada će biti dugogodišnje ljupko cvijeće koje dolazi u cijeloj paleti boja. Cvjetovi mogu biti bijeli, ružičasti, ljubičasti, plavi… Cvatu dugo – od lipnja do listopada. Iako su kraćeg vijeka stalno se nekom čarolijom stvaraju novi.

Voli se osunčati barem šest sati dnevno.

Ne voli hladnoću i vlagu “pod nogama”, te mora imati izvrsnu drenažu. Dok ne odraste mladi Hibiskus treba malo više zalijevanja.

Da bi cvjetanje bilo predivno i maksimalno, rastuća biljka treba relativno mnogo hranjivih sastojaka.

Hibiskus je biljka koja se dosta lako održava, a njezin upečatljivi cvijet svakom će vrtu pomoći da izgleda poput tropskog raja iz nekog od filmova koje čeznutljivo gledamo na TV-u.

POSEBNE ZNAČAJKE: Dugotrajno cvjetanje velikim cvjetovima raznih boja. Relativno lagano održavanje, Prisutan u svim najpoznatijim svjetskim kulturama od davnina

Uzgoj

Položaj

Puno sunce i djelomična sjena najbolji su za ovaj grm, što znači da preferira najmanje 6 sata izravne, nefiltrirane sunčeve svjetlosti svaki dan.

Zalijevanje

Možda ćete u početku morati zalijevati dva ili tri puta tjedno kako biste održali tlo vlažnim i dali svojoj novoj biljci dobar početak u životu. Održavajte ravnotežu. Iako će vaš novi ukras trebati redovito zalijevanje, pazite da ne pretjerate.

Tlo

Ljubitelj punog sunca do polusjene, ovu biljku najbolje je uzgajati na prosječno vlažnim, dobro dreniranim tlima. Najbolja rascvjetanost postiže se na punom suncu. Preferira vlažna, organski bogata tla, ali tolerira i siromašna tla, međutim čemu postizati lošiji rezultat.

Prihrana

Pri samoj sadnji jednostavno umiješati organsku tvar bogatu hranjivim tvarima u rupu za sadnju, kao dozu prirodnog gnojiva. Prilikom sadnje važno je izbjegavati gnojiva s visokim razinama dušika, jer to može dovesti do brzog razvoja lišća umjesto pravilnog razvoja korijena koji je neophodan u prvoj sezoni biljke. Nakon toga, gnojiti svakog proljeća gnojivom za cvjetnice.

Razmnožavanje

Može se lako ukorijeniti u lipnju i srpnju. Jednostavno uzmite nekoliko reznica iz novog rasta dugačkog oko 10 cm i uklonite sve osim gornja dva ili tri lista.

Obrezivanje

Prve tri godine najbolje je ovaj grm u potpunosti prepustiti vlastitim resursima. Kada se uspostavi i nakon što dosegne visinu od oko 1,5 m obrezujte ga jednom godišnje, neposredno nakon što cvjetovi odumru. Početak rujna je obično dobro vrijeme.